Почетна > Индекс

Актуелно Индекс Нови Сад

Новосадски гимназијалци угостили студенте из Русије

У десетодневном програму пројекта Међународног летњег језичког кампа градова побратима Новог Сада и Нижњег Новгорода, учествало је четворо студената Државног универзитета “Н.И. Лобачевски“ (ННГУ) из тог града у Русији и пет ученика трећег и четвртог разреда Гимназије “Лаза Костић“.
русије
Фото: WikimediaCommons/Micki
Ово је седми пут да се тај пројекат реализује, у сарадњи са Српским центром при ННГУ, а уз подршку Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице.

„Без обзира на скупоћу авионских карата, студенти из Нижњег Новгорода су нам ипак стигли и летња школа им је да уче не само српски језик, већ и да се упознају са нашом културом, менталитетом у духом нације“, рекао је за “Дневник” директор Гимназије “Лаза Костић” Вукашин Лазовић.

„Наши ученици и студенти из Русије веома су задовољни сарадњом. Имамо одређен број претендената за студије у Русији, где се већ налази и неколико свршених студената. Полазници кампа су, као и претходних година, студенти Института за филологију и журналистику ННГУ који уче српски и ученици Гимназије “Лаза Костић” који уче руски језик. Незнатна разлика у годинама није представљала препреку учесницима, те су се међу њима развила пријатељства. Као добри домаћини, ученици те гимназије упознали су своје госте са Новим Садом, водили их у свој дом, заједно су и ручали и вечерали“, истакао је Лазовић.

„То су све млади људи који, када су успели преброде језичку баријеру и иницијални стид да ће погрешити у говору, успоставили веома квалитетне, пријатељске односе, који ће трајати. Кухиња је добар начин да се упозна култура државе, правили смо торту од плазма кекса и упоређивали њихова и наша јела, сарму, пасуљ, пуњене паприке и друге. Осим наставе српског и руског језика и кулинарских часова, руским студентима био је интересантан и фолклор, обичаји и музика, а радом у кампу била су обухваћена и предавања из области историје, културе и уметности, преводилачке радионице и едукативни излети“, нагласио је директор Лазовић.

Руски језик предавали су доцент Ирина Абрамова, мр Дарја Рјабушкина и Милена Алексић, а српски – професор Весна Зечевић и Светлана Петровић.

Иначе, пројекат Међународног летњег језичког кампа 2020. године препознат као пример добре праксе и награђен Европском језичком ознаком у оквиру конкурса Фондације Еразмус+.

Studenti i „Gradsko zelenilo“ u zajedničkoj akciji zalivanja zelenih površina (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.