Početna > Novi Sad

Kulturna scena Novi Sad

„Novosadske pozorišne igre“ – najbolje evropske predstave za decu i mlade

Prve „Novosadske pozorišne igre“, međunarodni festival profesionalnih pozorišta za decu i mlade, koji organizuje Pozorište mladih, biće otvorene 7. maja u Novom Sadu.
Foto: Pozorište mladih Novi Sad

Publika će do 15. maja imati priliku da vidi 14 predstava, od kojih 11 u takmičarskoj selekciji. Predstave stižu iz Finske, Rusije, Češke, Slovačke, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske, Slovenije i Srbije.

Direktor Pozorišta mladih Mihajlo Nestorović, istovremeno i selektor i direktor Festivala, koji se inače održava uz podršku Fondacije Novi Sad – evropska prestonica kulture, kaže da ništa slično do sada nije viđeno ne samo u glavnom gradu Vojvodine, nego ni u celoj Srbiji.

 

Takmičarsku selekciju otvara finski Grus Grus teatar predstavom „Nevidljive zemlje“ koja je autorski projekat Sandrine Lindgren i Išmaila Falkea. Kritika predstavu opisuje kao „jedinstveni susret lutkarstava i koreografije“, uz opasku da su „geografija i politika fizički proširene i transformisane kroz naša tela”, te da “mi učimo šta su dodir i prisustvo”.

Foto: Pozorište mladih Novi Sad

Dan kasnije, uslediće prva od dve verzije “Carevog novog odela”. Prvu, udruženim snagama, pod imenom „Carevo novo ruho“, izvode Lutkovno gledališče Maribor i Gradsko kazalište lutaka Rijeka. Predstava, koju je režirao Zoran Petrović, nastoji da zabavi decu, ali ujedno i da ih podstakne na razmišljanje o svetu u kojem odrastaju.

Još jedno viđenje čuvene bajke u Novi Sad donosi Hercegnovsko pozorište – “Carevo novo odijelo“ kao satiru za decu, mlade i odrasle režirao je Petar Pejaković.

Foto: Pozorište mladih Novi Sad

U nastavku Festivala dolazi Pozorište za decu iz Kragujevca koje u režiji Tina Grabnara igra predstavu „Tihi dečak“. U pitanju je lutkarska predstava bez lutaka, koja je bazirana na plesu prstiju i glumi tela koji su opet zasnovani na principima tzv. platform teatra, u okviru kojeg umetnik na sceni može da bude i glumac, i lutka, i scenski element, i rekvizit.

Publika će potom videti i prvu, od dve predstave, iz Slovačke. „Hrono patuljci“ dolaze iz Bratislave, iz njihovog Pozorišta lutaka. Tu avanturističku priču o putovanju režirao je Jakub Maksimov, novosadskoj publici dobro poznat po izuzetnoj predstavi Pozorišta maldih – „Na vukovom tragu“.

Foto: Pozorište mladih Novi Sad

Dan kasnije, na scenu izlazi Kazalište lutaka iz Zadra koje igra predstavu „Kafe Kraljevstvo“ u režiji Vanje Jovanović. Predstava se bavi odnosom roditelja i deteta iz perspektive jedne princeze.

Iz češkog Plzena sledećeg dana dolazi potom Pozorište Alfa koje će igrati „Tri musketara“ u ginjol verziji. Radi se o najuspešnijoj češkoj pozorišnoj predstavi, ovenčanoj mnogim nagradama, do sada izvedenoj na tri kontinenta u više od 35 zemalja. Režirao ju je Tomaž Dvoržak.

Foto: Pozorište mladih Novi Sad

Nakon Čeha, scenu istog dana preuzimaju banjalučki umetnici: njihovo Dječje pozorište RS igra „Sedam gavranova“ u režiji Jakuba Maksimova. Banjalučka predstava, zasnovana na tradiconalnoj srednjevekovnoj bajci, istražuje zvukove raznih predmeta i muzičkih instrumenata koji vrlo često mogu zameniti govor.

Foto: Pozorište mladih Novi Sad

Predstava „Mahmud“ u režiji Petera Srpčića stiže dan kasnije iz ptujskog Mestnog gledališča, a, iako se bavi pitanjem izbeglica, autori napominju da „To nije priča o politici, ratu vere, već priča o ljudima“.

Pretposlednjeg dana festivala, pred novosadsku publiku stiže Lutkarsko pozorište Košice sa predstavom „Čaplin“ u režiji Brana Mazuha. Najavljena je kao „slavlje života, mladosti, radosti, duhovitosti, domišljatosti, kreativnosti i slobode“.

Foto: Pozorište mladih Novi Sad

Takmičarsku selekciju istog dana zatvara ruski Osobnjak teatar iz Sankt Petersburga. Oni se u Novom Sadu predstavljaju svojom „Gerdinom sobom“ koja nas u rediteljskom viđenju Jane Tumine uvlači u svet „Snežne kraljice“ i prostora očaravajućih zvukova i lutaka.

O najboljima na prvim „Novosadskim pozorišnim igrama“ odlučivaće žiri u kojem su: Biserka Kolevska (rediteljka iz Bugarske), Slobodan Ninković (glumac Pozorišta mladih) i Miran Hajoš (producent iz Hrvatske).

U pratećem programu Festivala, pored promocije monografije Pozorišta mladih u slavu njegovog 90. rođendana i programa „PlayingUp“, biće izvedene tri predstave.

Foto: Pozorište mladih Novi Sad

Prvu, kao svoju prvu premijersku produkciju izvešće Pozorište mladih već prvog dana Festivala: „Guliverova putovanja“ u režiji Kokana Mladenovića zamišljena su kao ulični performans sa gran ginjolama.

Okosnicu predstave čini pet scena na pet važnih životnih tema današnjice: rat, glad, prijateljstvo, ekologija i znanje. Druga predstava u pratećem programu biće „Miš Maus, kuća haus“, iliti „Mačak u čizmama“ Dramskog studija Centra za kulturu Požarevac.

Foto: Pozorište mladih Novi Sad

Festival će biti zatvoren 15. aprila drugom premijerskom produkcijom domaćina, predstavom „Metamorfoze“ autora i reditelja Saše Latinovića. Ove „Metamorfoze“ pokazaće nam na koje je sve žrtve spremna velika ljubav, ali i za kakve su sve zločine sposobna izneverena očekivanja.

Foto: Pozorište mladih Novi Sad

Cena pojedinačne karte za sve predstave je 500 dinara, dok je za organizovane, grupne posete karta 350 dinara.

Rezervacije možete izvršiti putem blagajne na 021/521 826 ili za oraganizovane grupe na 063 459 336, 063 468 551.

Prodaja karata na blagajni Pozorišta mladih počinje 20. aprila.

Izašao aprilski broj „Letopisa Matice srpske”

Preuzmite android aplikaciju.