Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

„Новосадске позоришне игре“ – најбоље европске представе за децу и младе

Прве „Новосадске позоришне игре“, међународни фестивал професионалних позоришта за децу и младе, који организује Позориште младих, биће отворене 7. маја у Новом Саду.
Фото: Позориште младих Нови Сад

Публика ће до 15. маја имати прилику да види 14 представа, од којих 11 у такмичарској селекцији. Представе стижу из Финске, Русије, Чешке, Словачке, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске, Словеније и Србије.

Директор Позоришта младих Михајло Несторовић, истовремено и селектор и директор Фестивала, који се иначе одржава уз подршку Фондације Нови Сад – европска престоница културе, каже да ништа слично до сада није виђено не само у главном граду Војводине, него ни у целој Србији.

 

Такмичарску селекцију отвара фински Грус Грус театар представом „Невидљиве земље“ која је ауторски пројекат Сандрине Линдгрен и Ишмаила Фалкеа. Критика представу описује као „јединствени сусрет луткарстава и кореографије“, уз опаску да су „географија и политика физички проширене и трансформисане кроз наша тела”, те да “ми учимо шта су додир и присуство”.

Фото: Позориште младих Нови Сад

Дан касније, уследиће прва од две верзије “Царевог новог одела”. Прву, удруженим снагама, под именом „Царево ново рухо“, изводе Лутковно гледалишче Марибор и Градско казалиште лутака Ријека. Представа, коју је режирао Зоран Петровић, настоји да забави децу, али уједно и да их подстакне на размишљање о свету у којем одрастају.

Још једно виђење чувене бајке у Нови Сад доноси Херцегновско позориште – “Царево ново одијело“ као сатиру за децу, младе и одрасле режирао је Петар Пејаковић.

Фото: Позориште младих Нови Сад

У наставку Фестивала долази Позориште за децу из Крагујевца које у режији Тина Грабнара игра представу „Тихи дечак“. У питању је луткарска представа без лутака, која је базирана на плесу прстију и глуми тела који су опет засновани на принципима тзв. платформ театра, у оквиру којег уметник на сцени може да буде и глумац, и лутка, и сценски елемент, и реквизит.

Публика ће потом видети и прву, од две представе, из Словачке. „Хроно патуљци“ долазе из Братиславе, из њиховог Позоришта лутака. Ту авантуристичку причу о путовању режирао је Јакуб Максимов, новосадској публици добро познат по изузетној представи Позоришта малдих – „На вуковом трагу“.

Фото: Позориште младих Нови Сад

Дан касније, на сцену излази Казалиште лутака из Задра које игра представу „Кафе Краљевство“ у режији Вање Јовановић. Представа се бави односом родитеља и детета из перспективе једне принцезе.

Из чешког Плзена следећег дана долази потом Позориште Алфа које ће играти „Три мускетара“ у гињол верзији. Ради се о најуспешнијој чешкој позоришној представи, овенчаној многим наградама, до сада изведеној на три континента у више од 35 земаља. Режирао ју је Томаж Дворжак.

Фото: Позориште младих Нови Сад

Након Чеха, сцену истог дана преузимају бањалучки уметници: њихово Дјечје позориште РС игра „Седам гавранова“ у режији Јакуба Максимова. Бањалучка представа, заснована на традицоналној средњевековној бајци, истражује звукове разних предмета и музичких инструмената који врло често могу заменити говор.

Фото: Позориште младих Нови Сад

Представа „Махмуд“ у режији Петера Српчића стиже дан касније из птујског Местног гледалишча, а, иако се бави питањем избеглица, аутори напомињу да „То није прича о политици, рату вере, већ прича о људима“.

Претпоследњег дана фестивала, пред новосадску публику стиже Луткарско позориште Кошице са представом „Чаплин“ у режији Брана Мазуха. Најављена је као „славље живота, младости, радости, духовитости, домишљатости, креативности и слободе“.

Фото: Позориште младих Нови Сад

Такмичарску селекцију истог дана затвара руски Особњак театар из Санкт Петерсбурга. Они се у Новом Саду представљају својом „Гердином собом“ која нас у редитељском виђењу Јане Тумине увлачи у свет „Снежне краљице“ и простора очаравајућих звукова и лутака.

О најбољима на првим „Новосадским позоришним играма“ одлучиваће жири у којем су: Бисерка Колевска (редитељка из Бугарске), Слободан Нинковић (глумац Позоришта младих) и Миран Хајош (продуцент из Хрватске).

У пратећем програму Фестивала, поред промоције монографије Позоришта младих у славу његовог 90. рођендана и програма „ПлаyингУп“, биће изведене три представе.

Фото: Позориште младих Нови Сад

Прву, као своју прву премијерску продукцију извешће Позориште младих већ првог дана Фестивала: „Гуливерова путовања“ у режији Кокана Младеновића замишљена су као улични перформанс са гран гињолама.

Окосницу представе чини пет сцена на пет важних животних тема данашњице: рат, глад, пријатељство, екологија и знање. Друга представа у пратећем програму биће „Миш Маус, кућа хаус“, илити „Мачак у чизмама“ Драмског студија Центра за културу Пожаревац.

Фото: Позориште младих Нови Сад

Фестивал ће бити затворен 15. априла другом премијерском продукцијом домаћина, представом „Метаморфозе“ аутора и редитеља Саше Латиновића. Ове „Метаморфозе“ показаће нам на које је све жртве спремна велика љубав, али и за какве су све злочине способна изневерена очекивања.

Фото: Позориште младих Нови Сад

Цена појединачне карте за све представе је 500 динара, док је за организоване, групне посете карта 350 динара.

Резервације можете извршити путем благајне на 021/521 826 или за ораганизоване групе на 063 459 336, 063 468 551.

Продаја карата на благајни Позоришта младих почиње 20. априла.

Izašao aprilski broj „Letopisa Matice srpske”

Преузмите андроид апликацију.