Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Новосађани на Штранду савладали основе реанимације

Други јавни час Јавно-здравствене кампање „Спаси ме“ одржан је јуче, 19. јуна, на новосадској плажи Штранд.
Фото: Дејан Стојков
Грађани су имали прилику да прођу бесплатну обуку из кардиопулмоналне реанимације (КПР) уз правилну употребу аутоматског екстерног дефибрилатора (АЕД) као и да на адекватан начин науче како да препознају особу која је доживела нагло настали срчани застој.

Јавном часу присутвовао је велики број грађана и грађанки, а овом приликом сви посетиоци јавног часа имали су могућност да на 4 пункта уче основе КПР-а уз употребу АЕД апарата, док су најмлађи посетиоци имали прилику да кроз различите радионице науче како да позову хитне службе и да савладају основе реанимације на плишаном меди.

Председник Секције прве помоћи Медицинског факултета у Новом Саду Драган Бјелић, истакао је да је другим јавним часом свест грађана о овој битној теми подигнута за лествицу више и да су сви чаланови кампање „Спаси ме“ дали свој маскималан допринос данас на Штранду како би посетиоцима што квалитеније приказали како се правилно изводи КПР уз употребу АЕД апарата.

Фото: Дејан Стојков

„Током три сата, грађани су у великом броју прилазили нашим пунктовима и били су веома заинтересовани да науче КПР. Оно што је нама посебно драго и због чега смо највише поносни јесте што грађани схватају важност ове теме и неопходност ове процедуре коју су имали прилику да науче“, рекао је Бјелић.

Аамбасадорка кампање и овогодишња учесница “Survivor-а” Маша Купрешанин, наглашва да јој је поред многобројних сарадњи, сарадња са кампањом “Спаси ме” једна од дражих и да сматра да ова акција има велики значај, јер је од велике важности да људи науче како се правилно изводи реанимација.

„Част ми је да будуем део једне овакве кампање веома је битно да се прича на ову тему. Сматрам да људи треба много више да се информишу о АЕД апаратима и првој помоћи, јер свако од нас може да се нађе у оваквој ситуацији, али је битно да знамо и да помогнемо“, истакла је Маша.

Фото: Дејан Стојков
Активности кампање у наредном периоду наставиће да се одржавају у виду информативних едукација, а следећи јавни час планиран је у септембру.

Многобројне личности из јавног живота и света спорта подржале су ову кампању, а међу њима су олимпијац Михаил Дудаш као и фудбалер Милан Павко, екипа Државног посла, пливачица и олимпијка Ања Цревар, олимпијка Марица Перишић, кошаркаши Жељко Ребрача и Огњен Кузмић, бициклиста Александар Роман, као и многи други.

Кампања је покренута од стране групе студената, чланова Секције прве помоци Медицинског факултета у Новом Саду уз подршку матичног факултета, Града Новог Сада, Покрајинског секретеријата за здравство, а у сарадњи са Друштвом лекара Војводине (Секција за анестезију) и Српским лекарским друштвом (Секција за ургентну медицину).

Ovonedeljna dešavanja u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.