Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Нови Сад у будућности – Булевар ослобођења као пешачка зона, Футошка пијаца налик Акропољу (ФОТО)

У последњих неколико година вештачка интелигенција достигла је невероватну популарност. Вештачки „лични асистент“ – платформа ChatGPT, достигла је 100 милиона корисника за само два месеца, брже него што су то у прошлости учинили Фејсбук, Инстаграм, Јутјуб, па и ТикТок.
Фото: Pixabay/Seanbatty

Осим тога, упоредо се развија и вештачка интелигенција која, слушајући ваш опис и жеље, прави фотографије. Револуцију у том домену такође је покренула компанија OpenAI, баш као и ChatGPT.

Међутим, осим њихових платформи DALL-E и DALL-E 2, на интернету су доступне и многе бесплатне верзије сличних, али инфериорнијих софтвера, па тако на сајтовима као што су Picsart, Canva, Fotor или DeepAI своје мисли можете преточити у слику. Слике се стварају помоћу базе фотографија доступне на интернету.

Ми смо одлучили да питамо PicsArt, како ће то Нови Сад излгедати у будућности?

За почетак, Булевар ослобођења. Ове године у плану је прва обнова асфалта на овој саобраћајници од њеног оснивања, а како би овај булевар могао да изгледа кроз неколико деценија?

„Вештачка интелигенција“ углавном предвиђа Булевар ослобођења као пешачку зону, без видљивих аутомобила. Дрворед би се нашао и у средини саобраћајнице, а уместо асфалта предвиђа се калдрма или нека врста плоча.

Интересантна је и визија у којој би Булевар ослобођења био „преполовљен“. Једна половина би, чини се, била за паркинг, бициклисте, пешаке, док би други део био за аутомобилски саобраћај.

Фото: PrtSc/Picsart
Штранд као медитеранска плажа

У будућности, Штранд би могао имати неку врсту базена, а плажа би, чини се, била знатно продужена уз своје препознатљиво зеленило.

Фото: PrtSc/Picsart

Штранд можда неће изгледати овако, али у плану за уређење највеће новосадске плаже јесу нови терени, мини голф, биоскоп на отвореном и нове активности за плажу и плићак, међу којима јесте и понтонски базен.

Дунавска остаје сачувана

Када је реч о самом центру града, вештачка интелигенција на основу својих алгоритама предвиђа да ће све остати мање-више непромењено. Дунавска улица делује наизглед веома слично свом данашњем издању, а све разлике које су уочљиве могу се приписати несавршености ове нове технологије.

Фото: PrtSc/Picsart
Дунавски парк са мноштвом водених површина

Дунавски парк будућности предвиђен је без препознатљивог језера, а језгро парка уз велику површину за шетање садржи и велики број водених површина. За претпоставити је да су у питању неке врсте фонтана, али ипак, скоро је сигурно да језеро из Дунавског парка никада неће бити измештено.

Футошка пијаца из античке Грчке

Футошку пијацу будуђности вештачка интелигенција на овом сајту предвидела је као огромни објекат који стилски подсећа на објекте из античке Грчке, у белој боји са мноштвом стубова.

Фото: PrtSc/PicsArt

Како ова технологија функционише, како се употребљава и користи и да ли ће у будућности моћи да заиста замени људе у неким пословима прочитајте на овом линку.

Шта вештачка интелигенција, конкретно ChatGPT, мисли о Новом Саду и Новосађанима, прочитајте у тексту испод:

Pitali smo veštačku inteligenciju: Koje su glavne odlike Novog Sada?

Преузмите андроид апликацију.