Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Нови Сад – Град бициклиста

Буђење свести грађана о очувању животне средине као и здравом животу су глобални светски трендови, где је високо позициониран и бициклизам. Можда је Амстердам многима прва асоцијација на бицикл али и наш град све сигурније корача у том правцу.
Фото: Градске инфо

За некога је равница монотонија и онда се пита како можемо читав живот бити без планина (не знајући да је нам и Тителски брег висине Хималаја), а нама се пулс убрза и од помисли на рецимо „пењање“ београдском Балканском или безброј степеница у Херцег Новом.

Зато је милина возити бицикл када је све равно. А нарочито је милина возити у Новом Саду, где је у последњих десетак година изграђено и реконструисано четрдесетак километара бициклистичких стаза.

Нови Сад тако тренутно има деведесет километара бициклистичких стаза, па се сада најбезболније и без гужве и места за паркинг може стићи до било ког дела града за неких пола сата.

Фото: Градске инфо

У зависности у каквој сте кондицији и колико познајете пречице.

У сврху побољшања квалитета ваздуха и смањења загађења животне средине Град Нови Сад је субвенцијама помогао становицима истог да лакше дођу до новог двоточкаша.

Статистика каже да уколико овог момента сретнете десеторо случајних пролазника, наредне године ће већ једно од њих бити на два точка.
Фото: Градске инфо

Како је једна од најпопуларнијих професија у граду достава бициклом, а уједно пешаке и шетаче паса често привуку нове, реновиране и лепе бициклистичке стазе, вероватно ћете доста пута помислити да сте италијански возач аутомобила у гужви у саобраћају, те бити на граници да избаците руку кроз прозор и гестикулирате на мелодичном језику.

Онда ћете се сетити да сте бирали да не загађујете животну средину, да на бициклу немате прозор, да су Војвођани синоним за културу, па ћете само дубоко уздахнути, насмешити се и у глави гласом Ђорђа Чваркова изговорити „Поздравите вашу маму!“.

Фото: Градске инфо

Како је Нови Сад српска верзија „Силиконске долине“, центар ИТ индустрије, неће вам бити тешко да се као Роберто Бенињи препустите машти док се на двоточкашу возите кроз новопостављене портале, који тада нису тек бројачи бициклиста, већ постају капије за телепорт у некаквој блокбастер игрици чији сте  главни јунак.

Уколико вам пак досади градска вожња, увек можете да се уређеном бициклистичком стазом упутите ка Футогу, Бегечу и даље, те да у склопу Еуровело 6 коридора уживате у идиличној вожњи типичним војвођанским пределимa, попут оних какве је осликао Сава Шумановић.

Или пак пут Буковца и Фрушке горе, уколико више волите да возите планинске бицикле, да вам на свега пар минута од града проради адреналин.

Тако да, слободно можемо закључити, Нови Сад не постаје – Нови Сад већ јесте град бициклиста.

Синиша Циврић

Biciklom kroz Novi Sad

 

Преузмите андроид апликацију.