Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Бициклом кроз Нови Сад

Број бициклиста у Новом Саду годишње расте за девет одсто. Здравији начин живота, проблеми са паркингом или крпљење кућног буџета – нешто је покренуло Новосађане да, у уочљиво великом броју, на улице изађу на два точка.
Фото: Градске инфо

Бициклистичкој инфрастурктури је зато посвећена велика пажња у последњој деценији, па тако Нови Сад тренутно има око 90 километара стаза и преко 700 паркинг места за бицикле, а српска Атина полако постаје препознатљива и као српски Амстердам. У прилог томе говори и чињеница да је 2018. године Нови Сад проглашен светским прваком у зимском бициклирању, када је процењено да око 1400 Новосађана зими иде на посао, у школу или на факултет – бајсом.

Куда?

Бициклистичке стазе воде поред најзначајнијих градских локација, најважнијих градских саобраћајница и још даље – рекреативци и туристи могу да обиђу неколико места поред Новог Сада, али и да се опробају у нешто екстремнијем облику вожње на Фрушкој гори, где се последњих година развио све популарнији планински бициклизам.

Фото: Градске инфо

Кроз Нови Сад пролази и један од три коридора бициклистичке руте Еуровело 6, који спаја Атлантик и Црно море, а 23 километра стазе иде уз Дунав и из Новог Сада води до Бегеча. Старо језгро града, Музеј Војводине, Петроварадинска тврђава, Трг галерија, само су неке одреднице погодне за обилазак бициклом, а возећи се поред Дунава, стиже се директно до Штранда, али и до бројних такозваних дивљих плажа. Бициклистима су доступни и Ченеј, Футог и Ветреник, где се налазе бројни салаши и чарде идеални за одмор и бег из града.

Сремска Каменица и Сремски Карловци такође нуде стазе дуж Дунава, а одатле се стиже до Фрушке горе, која представља праву атракцију за бициклисте – овде се налази 16 манастира које је могуће обићи током вожње, као и планинарски домови који нуде различите садржаје посетиоцима.

Из Карловаца се преко Стражилова стиже до гроба великог Бранка Радичевића, а одатле даље и до манастира Гргетег, Крушедол и других. Преко Иришког венца могуће је успети се на највиши врх Фрушке горе, Црвени чот, а преко Чота и до чувеног манастира Ремета.

Фото: Градске инфо
Искусним бициклистима препоручује се Ковиљско-петроварадински рит, уз повољне временске услове јер се ради о стрмој и захтевној стази.

Посебно занимљив за екстремни бициклизам јесте Буковац који поседује прилагођен терен за овај спорт и једини је терен ове врсте на Фрушкој гори. Са својих 5.000 метара квадратних, терен је прилагођен за бицклисте свих нивоа способности, а често је и домаћин међународних такмичења. Његово коришћење је бесплатно за све заљубљенике у овај спорт. У граду, трикови на бициклу изводе се у скејт парку који је постао познато место окупљања на рубу Лиманског парка.

Фото: Градске инфо
Позајми бицикл

По узору на европске градове, услед негативних последица климатских промена и борбе за здраву животну средину, у Новом Саду од 2010. године постоји НС бике систем који омогућава суграђанима и туристима изнајмљивање бицикала за целодневну вожњу градом. Жељни вожње могу да изнајме бицкле на 11 места у граду и то по веома повољним ценама.

Фото: Градске инфо

Станице НС бике система су код главног улаза на Штранд, код Железничке станице, Српског народног позоришта, у Кампусу Универзитета, у Руменачкој улици, улици Јована Дучића, Балзаковој, на углу Подгоричке улице и Народног фронта, у Прерадовићевој улици у Петровардину и на Београдском кеју, на углу са улицом Марка Миљанова. Систем је аутоматизован, те корисници могу да раздуже бицикл након вожње на најближој станици.

Историја на два точка
  • 1886. основан први бициклистички клуб у Новом Саду
  • 1894. Јожеф Клес отворио продавницу бицикала у Дунавској улици, а онда се појавио и његов конкурент, Бене Форгач, са својом продавницом у данашњој Пашићевој
  • 1898. изграђен велодром, тркалиште за бициклисте
  • 1900. на иницијативу др Стеве Адамовића, град добија прву уређену бициклистичку стазу на месту данашњег паркинга иза Матице српске, такозваном Ханском земљишту
  • 1900. организована прва међународна трка на којој је победио Дарко Рибникар, брат Владислава Рибникара, оснивача Политике
  • 1901. организована велика интернационална трка на којој је победио Суботичанин Иван Сарић, који се такмичио са неисправним бициклом
  • 1925. онсован бициклистички клуб Ахилес, који је бројао 30 чланова и имао је женску екипу
  • 1927. одржано прво првенство Војводине на стази Нови Сад – Бачка Паланка – Нови Сад

Bajsom si svuda na 5 minuta

Преузмите андроид апликацију.