Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Нова студија открива како је пандемија корона вируса утицала на женски менструални циклус

Менструални циклус је показатељ општег благостања жене. Поремећај циклуса може да утиче на плодност, ментално здравље и кардиоваскуларне болести.
Фото: Pexels/Edward Jenner

Жене које су током панедмије корона вируса доживеле велики стрес, имале су двоструко веће шансе да пате од пормена у менструалном циклусу, показују нова истраживања.

Од почетка пандемије људи су пријавили мноштво различитих симптома, од губитка чила мириса и укуса, до мучнина и повраћања.

За многе од нас пандемија је имала утицај на ментално стање, остављајући нас под стресом и анксиозношћу.

Најновије истраживање је показало да стрес у неким случајевима може да се манифестује и као физички симптом.

Истраживање које је спровео Универзитет у Питсбургу показало је да је више од половине учесника студије пријавило промене у менструалном циклусу.

Најчешће су следеће промене:

-Дужина циклуса
-Трајање циклуса
-Менструални ток
-Обилније крварење

– Стрес може да се манифестује у женским телима у виду промена у менструалном циклусу, а знамо да је пандемија била врло стресан период за многе људе – ојашњава Мартина Анто-Окра са Медицинског факултета Питу.

У студији су учествовале жене старости од 18 до 45 година које нису биле на хормонској терапији за контролу рађања.

Попуњавале су анкету која је подразумевала скалу стреса током пандемије као и промене у циклусу које су приметиле од марта 2020. до маја 2021. године.

Од 354 испитанице, њих 10,5 одсто пријавило је висок ниво стреса, а њих 12 одсто пријавило је промене у све четири карактеристике менструалног циклуса.

– Менструални циклус је показатељ општег благостања жене. Поремећај циклуса може да утиче на плодност, ментално здравље и кардиоваскуларне болести – објашњава др Анто-Окра.

Idealna za žene preko 40 godina: Sindi Kraford se kune u ovu dijetu kod koje nema izgladnjivanja

Преузмите андроид апликацију.