Bez lovora ne možemo zamisliti mnoga jela, a ona donosi mnoge koristi organizmu.
Lovorov list je uobičajen dodatak u mediteranskoj kuhinji i ima brojne zdravstvene prednosti.
Pored činjenice da se lovorov list koristi za aromatiziranje mnogih jela, ima i mnoge zdravstvene prednosti. Naime, koristi se kao lek i začin i povećava količinu vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata u hrani.
Osim toga, poboljšava zdravlje imunološkog sistema jer je dobar izvor vitamina A, B6 i C. Takođe, čaj od lovorovog lista ublažava stomačne tegobe, kao i pritisak sinusa ili začepljenost nosa. Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja. Naime, jedno istraživanje je pokazalo da konzumiranje 1 do 2 grama lovorovog lista dnevno tokom mesec dana. Lovorov list je dobar izvor vitamina A, B6 i C, kao i kalcijuma, gvožđa i mangana.
Slanim jelima daje specifičan ukus, ali ga ne treba jesti sirovo ili u velikim količinama jer se teško žvaće i vari. Takođe, ne postoje adekvatne studije o upotrebi lovorovog lista kao leka tokom trudnoće ili dojenja.
U većini prodavnica možete pronaći lovorov list, svež, sušen ili u prahu.
Možete ga dodati u supu, skuvati aromatičan čaj koji će vam smiriti stomak, probati razne recepte iz indijske kuhinje ili dodati u marinadu sa govedinom ili piletinom.
Preuzmite android aplikaciju.