Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Никада немојте радити ове ствари свом аутомобилу и продужићете његов животни век!

Одржавање аутомобила је неопходно за његову издржљивост и сигурност. Ево неколико важних ствари које никада не би требало да радите са својим љубимцем на четири точка.
Фото: Pixabay/Toby_Parsons
Никада немојте занемарити рђу

Када су у питању ствари које никада не би требало да радите на свом аутомобилу, игнорисање рђе није високо на листи већине људи, али би требало да буде. Рђа на возилу је често гора него што изгледа на површини. Ако приметите да рђа пролази кроз фарбу на вашем возилу, немојте то игнорисати. Морате да проверите више метала испод боје него што се чини на први поглед. Такве површине треба што пре очистити, попунити и префарбати.

Никада немојте пренапумпати гуме

На интернету можете прочитати сведочења људи који тврде да су смањили потрошњу горива тако што су надували гуме до максималног притиска назначеног на гуми. Али оно што не помињу је да таква пракса може да изазове бројне проблеме. Иако можете приметити благу уштеду горива од вожње са пренапумпаним гумама, то долази са бројним негативним ефектима који превазилазе тај мањи добитак. Гуме које су пренапумпане имају дужи зауставни пут и склоније су проклизавању и аквапланингу на мокрим путевима. Поред тога, такве гуме имају краћи радни век. Оне апсорбују мање вибрација од неравнина на неравним путевима, што резултира грубљом вожњом.

Никада не користите погрешни антифриз

Хлађење је неопходно за правилан рад мотора, а избор правог антифриза је изузетно важан. Коришћење погрешног антифриза или мешање различитих врста антифриза може имати озбиљне последице по мотор и све компоненте система за хлађење. Препоручени антифриз за ваш аутомобил је наведен у упутству за употребу.

Никада не мешајте ове течности

Неправилно пуњење кочионог или серво система погрешном течношћу може изазвати озбиљне проблеме и ризике по безбедност. Кочиона течност ће оштетити гумене делове система серво управљача, док течност серво управљача може изазвати квар кочнице. Проверите исправне спецификације течности пре допуњавања или промене течности у овим системима да бисте избегли озбиљне проблеме.

Никада не возите када је лампица уља упаљена

Сваки аутомобил има сигналну лампицу за низак притисак уља. Ако се пали током вожње, то значи да је притисак уља опасно низак или је мотор остао без уља. Ово може указивати на озбиљне проблеме као што су цурење уља, квар пумпе или блокада у систему. Ако се лампица упали, одмах се зауставите на безбедном месту, угасите мотор и проверите ниво уља шипком. Ако је ниво уља испод препорученог минимума, додајте уље непосредно пре поновног покретања мотора. Вожња са недовољно уља може озбиљно оштетити мотор и довести до скупих поправки.

Savet iskusnih domaćica: Evo zbog čega nikada ne treba da perete tiganj vrućom vodom

Преузмите андроид апликацију.