Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта се дешава у нашем организму када сваки дан једемо пиринач

Због његове доступности и прилагодљивости разним оброцима, многи пиринач једу редовно, а неки и свакодневно. Али, упркос томе, постоје људи који га избегавају јер је првенствено извор угљених хидрата.
Фото: Pixabay/ pictavio

Као и тестенина и пецива, пиринач такође често добија „лоше име“ због високог садржаја угљених хидрата. Али, у ствари, пиринач има много предности за наше тело.

Пиринач може бити тако приступачан и практичан угљени хидрат и требало би да престанемо да га демонизујемо и уместо тога помогнемо људима да схвате како га најбоље конзумирати. Пиринач апсолутно може бити део здраве исхране.

Међутим, долази са неким потенцијалним недостацима које је важно имати на уму.

Извор енергије

Према мишљењу нутрициониста, пиринач је здрава житарица богата хранљивим материјама и угљеним хидратима, коју треба свакодневно конзумирати. Угљени хидрати би требало да чине око 40 до 65 процената наших дневних калорија јер нам дају енергију која нам је потребна сваког дана. Поред тога, они су важни за производњу хормона и когнитивне функције.

Боље варење

Пиринач је саставни део исхране који се често препоручује онима који се боре или се опорављају од мучнине, повраћања или сличних стања. Пиринач се лако толерише и вари јер садржи мале количине масти. Једење лако сварљивих угљених хидрата може бити од помоћи ако имате осетљив стомак или се опорављате од болести.

Разни микронутријенти

У зависности од врсте пиринча коју одаберете, има различите здравствене предности. Пиринач садржи више од 15 есенцијалних витамина и минерала, укључујући фолну киселину, витамине Б, калијум, магнезијум, селен, влакна, гвожђе и цинк. Бели и смеђи пиринач имају донекле сличне нутритивне профиле, иако смеђи пиринач има нешто више калорија, влакана, протеина, мангана, селена, магнезијума и витамина Б. Дивљи пиринач и црни пиринач садрже више антиоксиданата и мање калорија, са нижим гликемијским индексом.

Ваш шећер у крви може порасти

Због већег удела угљених хидрата, само порција пиринча може повећати ниво шећера у крви. Гликемијски индекс је мера колико храна утиче на шећер у крви, а пиринач је отприлике у средини, изнад кукуруза и одмах испод пшенице. Ако сте неактивни или не једете довољно протеина и масти са пиринчем, то може негативно утицати на ваш шећер у крви.

Могли бисте повећати унос арсена у организам

У поређењу са другим житарицама, пиринач може бити већи извор арсена, хемијског једињења које је природно присутно у нашем тлу и води у неким деловима света. Светска здравствена организација (СЗО) каже да изложеност арсену може бити повезана са повећаним ризиком од рака током времена. Да бисте ограничили потрошњу арсена, изаберите пиринач који се узгаја у областима које производе пиринач са ниским садржајем арсена и оперите га пре кувања и јела. Такође, препоручљиво је мешати житарице као што су киноа, булгур, које садрже нижи ниво арсена.

Jeftin, brz i pun proteina ručak gotov za desetak minuta!

Преузмите андроид апликацију.