Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Никада не узимајте ове суплементе увече

Милиони људи свакодневно узимају витамине како би одржали опште здравље, али неки витамини неће имати позитиван ефекат ако се узимају у погрешно доба дана.
Фото: Pixabay/Clker-Free-Vector-Images

Суплементи су неопходни посебно ако се не храните правилно, објашњавају стручњаци. Због нашег брзог начина живота, једемо прерађену храну која није богата хранљивим материјама.

Међутим, пре узимања суплемената, требало би да разговарате са својим лекаром, који ће вам препоручити које суплементе треба да узимате и у које доба дана, саветују стручњаци.

Б витамини

Постоји осам група Б витамина, од којих свака има важну улогу у енергији и одржавању здравља ћелија. Витамине Б препоручује се узимати ујутру јер, на пример, витамин Б6 може утицати на квалитет сна ако се узима увече.

Витамин Д и калцијум

Калцијум и витамин Д заједно се боље апсорбују и боље их је узимати током дана уз велике оброке. Наиме, током ноћи се повећава мелатонин, који подстиче сан, а узимање витамина Д може пореметити сан.

Рибље уље

Рибље уље је здраво за све, али ако се узме у погрешно време може имати негативне последице. Богат је мастима, па га узимање пре спавања може изазвати пробавне сметње и горушицу. Истраживања показују да се најбоље апсорбује ујутро уз доручак или ручак који садржи здраве масти.

Kофеин

Пошто је кофеин стимуланс, није добро увече конзумирати храну и пића која садрже кофеин јер могу изазвати несаницу. Да бисте избегли немирну ноћ, поред суплемената, избегавајте да пијете кафу, зелени чај, какао и слично пре спавања.

Zima znači manje vitamina D: Evo gde možemo da ga pronađemo

Преузмите андроид апликацију.