Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зима значи мање витамина Д: Ево где можемо да га пронађемо

Витамин Д вас вероватно подсећа на сунце и здраве, јаке кости.
Фото: Pexels/Victoria Akvarel

Поставља се питање где да пронађено овај витамин када напољу нема сунца.

Витамин Д игра бројне улоге у организму. Неопходан је за апсорпцију минерала у нашим цревима, као и калцијума и фосфора. Без витамина Д ови минерали се не апсорбују до нивоа који је телу потребан за развој здравог скелета.

Сунце се већ дуго „рекламира“ као најбољи извор витамина Д. Дневну дозу витамина Д генерално можете добити од сунца, али постоје изузеци. Иако тачна количина времена које треба да проведете на сунцу варира, могуће је да ваше тело створи своју дневну дозу витамина Д када је изложено директној сунчевој светлости.

Тен такође игра велику улогу. Људима са светлијим тоновима коже потребно је 10 до 15 минута директног излагања сунцу сваког дана, док је људима са тамнијим тоновима коже потребно мало више времена да добију своју дозу витамина Д јер се меланин у кожи такмичи са синтезом витамина Д.

Свакако треба имати на уму да директно излагање коже сунцу може да буде и штетно, па би требало да користимо адекватне креме током целе године.

Витамин Д је теже добити од сунца током зиме

Постоје начини да добијете више витамина Д зими или у облачним данима:

– Извори витамина Д у исхрани су заправо прилично ограничени. Највећи извор витамина Д је у масној риби, обично лососу, уље јетре бакалара, мало у конзервираним сардинама или конзервираној скуши – објашњава доктор Џад Сфеир, ендокринолог на клиници Мајо.

Одређене намирнице су обогаћене витамином Д, попут млека и сока од поморанџе. Ипак, током облачних месеци можда је најбоље окренути се витамину Д који је доступан у апотекама.

Недостатак витамина Д може допринети неким симптомима сезонског афективног поремећаја, као што су раздражљивост и недостатак мотивације.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih treba češće da konzumirate limun

Преузмите андроид апликацију.