Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ниједан део паприке не баца! Јелена од остатака паприке за ајвар прави сапуне, пилинге и маске за лице (ФОТО)

Јелена Милетић, из малог села Газдаре, у општини Медвеђа на југу Србије, бави се производњом ајвара, за које је добитница више награда и диплома, док је за слатко од дивље купине добитница специјалног признања. За ајвар “Завичај у тегли”, који излази с њеног газдинства, каже да је прави лесковачки, печен и љуштен ручно и каже да тај посао не може да ради неко ко не воли овај традиционални српски производ.
Фото: Немања Јојић/Приватна архива/Илустрација
Добитница награде за један од најбољих пројеката Србиј“Имам доста отпада када правим ајвар, па смо кренули у причу санације био отпада. Када се паприка исбуши, прво иде на сунце и дршке, семена ложа и део паприке који остане када избушимо паприку, који остане код дршке, то не бацамо. Идеју смо добили од професора Благојевића, директора Института за општу и физичку хемију. Када смо урадили пројекат УНДП-у добила сам награду за један од најбољих пројеката Србије“ –  рекла је за портал НС уживо предузетница.

Јелена истиче да је свесна колико је њен пројекат важан и велики, али да се код људи буди свест, а све се више људи јавља с питањем “Када ће се производи наћи у продаји?”

Фото: Немања Јојић
Маске за лице од паприке решавају проблем адолесцената с бубуљицама
Фото: Приватна архива

-Зашто да бацимо и правимо отпад кад то може да буде сировина. То је оно што је најважније у овој причи. Када правим ајвар, ја више немам отпад, затворили смо цео круг. Сапуне ћемо радити од паприке, а рецептура иде преко франшизе “Био Идеа” и онда ћемо семенке паприке убацити у њих, као и активну компоненту суве паприке. Аутоматски имате и пилинг и сапун. Маске за лице које ћемо правити раде посао и решавају проблем адолесцената с бубуљицама. Ми пратимо пројекат, а надамо се да ћемо од јесени моћи да се похвалимо новим производима- нагласила је наша саговорница.

Kako da iskoristite tenisku lopticu za čišćenje podova?

Преузмите андроид апликацију.