Честа и веома фрустрирајућа ситуација, желите да охладите пиће, отворите замрзивач и схватите да у њему нема коцкица леда. Срећом, постоји врло једноставан начин на који можете брзо добити коцкице леда – користите топлу воду.
Веровали или не, топла вода ће се смрзнути пре него хладна, а све више људи верује да ће вам ова метода дати квалитетније коцкице леда. Иако обично не размишљамо о квалитету леда, пошто се топи у нашем пићу, то може утицати на његов укус. Овај феномен, када се топла вода смрзава брже од хладне воде, познат је као ефекат „Мpemba“, а име је добио по танзанијском истраживачу који је проучавао стопу смрзавања топлог и хладног сладоледа.
Како заправо функционише „Мpemba“ ефекат?
Молекули воде састоје се од два атома водоника и једног атома кисеоника (познати H20), а повезани су тзв. ковалентне везе. Молекули воде се затим везују за водоничне везе које се формирају када се атом водоника из једног молекула воде приближи атому кисеоника из другог молекула воде. Када се течност загреје, водоничне везе се шире, узрокујући распад молекула воде. Као резултат, ковалентне везе се скупљају и губе енергију, процес познат као хлађење. Другим речима, када посматрамо топлу и хладну воду на нивоу молекула, можемо закључити да је топла вода већ на неки начин охлађена.
Колико времена је потребно да се топла вода замрзне?
Вода достиже тачку смрзавања на температури од нула степени, али време потребно за постизање те температуре може зависити од фактора као што су почетна температура воде, запремина воде и температура замрзивача. У сваком случају, топлу воду треба замрзнути пре хладне, а помиње се и чињеница да ће топла вода дати чистије коцкице леда. Међутим, обавезно користите калупе за лед који могу да издрже високе температуре. Можете сами да тестирате овај експеримент, једноставно тестирајте два калупа за лед, један са хладном, а други са топлом водом, и измерите колико је времена потребно да се формирају коцке леда. У најгорем случају, добићете два калупа пуна леда спремна за послуживање.
Преузмите андроид апликацију.