Prezle su ključni sastojak mnogih recepata. Deluju kao vezivo, stvaraju savršenu koru i daju ukusnu hrskavost mnogim jelima. Međutim, pored mrvica hleba, hrskavi omot možete napraviti i sa mnogim drugim namirnicama.
Prženje mesa, ribe, sira, povrća i mnogih drugih namirnica koje su prethodno umočene u jaja i mrvice hleba i brašno, a zatim stavljene u vrelo ulje, omiljen je način pripreme jela u mnogim domaćinstvima. Mešavina za pohovanje se obično sastoji od prezle, brašna i jaja, ali postoji veliki broj varijacija na temu.
Ako kod kuće nemate prezle ili samo želite da pripremite nešto novo, podjednako hrskavo i ukusno, probajte neku od sledećih namirnica.
Ovsene pahuljice
Ovas je savršena zamena za mrvice hleba u, na primer, ćufte. Dodavanje grubo mlevenog ovsa u mešavinu ćufte, ćufte ili kroketa pomoći će u zgušnjavanju i vezivanju. Viša nutritivna vrednost od hlebnih mrvica takođe nije zanemarljiva. Za paniranje mesa, sira ili ribe možete koristiti i seckane ovsene pahuljice.
Kukuruzne ili pirinčane pahuljice
Ako za doručak jedete hrskave žitarice sa mlekom, odlična vest je da ih možete koristiti i kao zamenu za prezle. Ako se odlučite za ovu opciju, uverite se da su žitarice koje koristite nezaslađene i blagog ukusa, kao što su kukuruzne pahuljice ili pirinčane pahuljice. Mrvice napravljene od žitarica odlično idu uz piletinu ili ribu. Proces pravljenja mrvica je isti kao i kod krekera, jednostavno ih stavite u plastičnu kesu i usitnite varjačom.
Čips
Klasični čips (sa ili bez ukusa) je odlična zamena za tradicionalne prezle. Možete koristiti ovaj hrskavi čips da napravite hrskavu koru kada pržite pileći ili riblji file. Čips je sam po sebi veoma slan, pa slobodno smanjite količinu soli u ostatku jela.
Orašasti plodovi
Seckani orasi kao što su bademi, orasi ili indijski oraščići će stvoriti hrskavu koricu punu ukusa i aroma. Zdrobljeni orasi, čak i neko brašno od oraha (kao što su orasi, bademi i kokos) su fantastična zamena za prezle, sa malo ugljenih hidrata i puno dobrih masti koje su odgovorne za osećaj sitosti.
Krekeri
Krekere ili slane štapiće stavite u plastičnu kesu i zgnječite oklagijom, a zatim ih možete koristiti na isti način kao i prezle.
Preuzmite android aplikaciju.