Прашак за пециво је један од оних састојака које можете узети здраво за готово све док вам очајнички не затреба. Његова улога у печењу је да вашим пекарским производима пружи савршену лагану, прозрачну текстуру.
Често се меша са содом бикарбоном, али то двоје није исто. Оба помажу да се пециво диже, али стварају различите хемијске реакције.
Кућни пекари вероватно имају при руци додатни прашак за пециво јер је толико важан, али ако ретко користите рерну, могли бисте да останете без њега, а да то и не приметите.
Када прашак за пециво није опција, испробајте једну од ових паметних замена.
Лимунов сок и сода бикарбона
Лимунов сок је кисео, што га чини погодном заменом за прашак за пециво јер састојак такође садржи киселину. Да би ова замена деловала, мораћете да помешате 1/2 кашичице лимуновог сока са 1/4 кашичице соде бикарбоне. Лимунов сок има оштар укус, па би могао да утиче на укус онога што спремате. Ово би било идеално за производе од лимуна као што су лимунске шипке.
Млаћеница и сода бикарбона
Овде ћете у своју мешавину додати мало млаћенице (познатије као благо кисело млеко) и соде бикарбоне, али не у исто време. Прво додајте још 1/4 кашичице соде бикарбоне у суве састојке. Затим додајте 1/2 шоље млаћенице.
Меласа и сода бикарбона
Меласа је слатка, гњецава и главни је састојак у печењу. Благо је кисело, па је логично да се може користити као замена за прашак за пециво. Да бисте направили ову замену, помешајте 1/4 шоље меласе са 1/4 кашичице соде бикарбоне. Само имајте на уму да ова додатна течност може утицати на конзистенцију вашег теста и учинити га слађим. Можда ћете морати да се прилагодите у складу са тим.
Јогурт и сода бикарбона
Пошто је јогурт ферментисано млеко, има киселост потребну да замени прашак за пециво. Следите исти однос и упутства као и за млаћеницу од раније, додајући 1/2 шоље јогурта мокрим састојцима и додатних 1/4 кашичице соде бикарбоне у суве састојке. Међутим, мораћете да смањите количину других влажних састојака за 1/2 шоље како тесто не би било превише текуће.
Сирће и сода бикарбона
Пошто је кисело по природи, сирће се може користити за замену прашка за пециво у рецептима за печење. Сирће има изразиту арому, па ће се ова замена најбоље користити у рецептима који захтевају пуно шећера, као што су колачићи и колачи. Да бисте направили ову замену, додајте 1/2 кашичице сирћета и 1/4 кашичице соде бикарбоне у свој рецепт.
Преузмите андроид апликацију.