Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Неке смрзнуте намирнице су боље за јело од свежих

Ако пазите на своју исхрану, велике су шансе да избегавате смрзнуту храну јер верујете да смрзавањем губи своју нутритивну вредност. Ипак, резултати истраживања свеже и смрзнуте хране могли би да вас изненаде.
Фото: Pexels/Gustavo Fring

Смрзнута храна може бити веома богата хранљивим материјама, али је опште познато да су природна и свежа храна генерално здравија и много привлачнија за јело. Нутритивна вредност зависи од неколико различитих фактора, а смрзнута храна је понекад боља опција. Ево неколико савета како би ваш избор био што логичнији.

Када купујете свеже, бирајте локално и сезонско

Ако купујете свежу храну, попут воћа и поврћа, у самопослугама, треба да знате да се ово воће често беру пре него што сазре и да им је пут до полица дуг, посебно када је реч о егзотичном воћу.

У овом случају можете бити сигурни да то више није „свеже“ воће и поврће и да таква храна има врло малу нутритивну вредност.

Током путовања и дугих, чак и неколико недеља на полицама, такве „свеже“ намирнице могу изгубити и до 50 одсто своје нутритивне вредности.

Чим се незрело воће и поврће убере, врло брзо почиње да губи хранљиве материје и антиоксиданте.

Да ли сте знали, на пример, да спанаћ губи 100 одсто свог витамина Ц након што стоји на собној температури недељу дана?

Ако је то време провео у фрижидеру, изгубио је и до 75 одсто, а у замрзивачу само 30 одсто овог важног антиоксиданса. Дакле, свеже није увек боље.

Када је реч о куповини свежег воћа и поврћа, најбоље је имати своју башту или купити домаће воће и поврће, које ће врло брзо стићи на ваш сто након брања или вађења из земље.

И не заборавите да увек једете свеже у време сезоне. У супротном, изаберите замрзнуто.
Фото: Unsplash/gemma
Већина хранљивих материја се чува у брзо замрзнутом воћу и поврћу

Воће и поврће одабрано за замрзавање бере се на врхунцу зрелости и обично се излаже процесу замрзавања у року од два сата.

Све то у циљу очувања максималне нутритивне вредности. Овај процес се назива процес брзог замрзавања.

Иако је тачно да су неке хранљиве материје, попут витамина, ослабљене и изгубљене током замрзавања, већина их је и даље добро очувана и остаје „закључана“ у смрзнутом воћу.

Истраживања су показала да су смрзнуто поврће и воће здравији избор од оног који је прешао дуг пут авионом, бродом или камионом, а који је неко време стајао у магацину или на полицама продавница.

Такође, смрзнуто воће и поврће је бољи избор ако га купујете ван сезоне. Студије говоре у прилог смрзнутог броколија, прокељ, па чак и боровнице.

Студија која је упоређивала свежу и смрзнуту храну открила је виши ниво витамина Ц и бета-каротена у смрзнутом броколију.

Исто важи и за смрзнуту боровницу, где ћете наћи много више полифенола и антоцијана од оних који су одлежали пре него што стигну на вашу трпезу.

Студија из 2013. спроведена на Универзитету Џорџија показала је да првог дана након куповине и свеже и смрзнуто воће и поврће имају приближно исту нутритивну вредност.

Али након пет дана у фрижидеру, свеже воће и поврће има мање витамина Ц и А и ниже нивое фолата него смрзнуто.


Jaja, pekara ili kafa: Otkrijte koji ste tip ličnosti prema doručku koji birate

Преузмите андроид апликацију.