Ако пазите на своју исхрану, велике су шансе да избегавате смрзнуту храну јер верујете да смрзавањем губи своју нутритивну вредност. Ипак, резултати истраживања свеже и смрзнуте хране могли би да вас изненаде.
Смрзнута храна може бити веома богата хранљивим материјама, али је опште познато да су природна и свежа храна генерално здравија и много привлачнија за јело. Нутритивна вредност зависи од неколико различитих фактора, а смрзнута храна је понекад боља опција. Ево неколико савета како би ваш избор био што логичнији.
Када купујете свеже, бирајте локално и сезонско
Ако купујете свежу храну, попут воћа и поврћа, у самопослугама, треба да знате да се ово воће често беру пре него што сазре и да им је пут до полица дуг, посебно када је реч о егзотичном воћу.
У овом случају можете бити сигурни да то више није „свеже“ воће и поврће и да таква храна има врло малу нутритивну вредност.
Током путовања и дугих, чак и неколико недеља на полицама, такве „свеже“ намирнице могу изгубити и до 50 одсто своје нутритивне вредности.
Чим се незрело воће и поврће убере, врло брзо почиње да губи хранљиве материје и антиоксиданте.
Да ли сте знали, на пример, да спанаћ губи 100 одсто свог витамина Ц након што стоји на собној температури недељу дана?
Ако је то време провео у фрижидеру, изгубио је и до 75 одсто, а у замрзивачу само 30 одсто овог важног антиоксиданса. Дакле, свеже није увек боље.
Када је реч о куповини свежег воћа и поврћа, најбоље је имати своју башту или купити домаће воће и поврће, које ће врло брзо стићи на ваш сто након брања или вађења из земље.
И не заборавите да увек једете свеже у време сезоне. У супротном, изаберите замрзнуто.
Већина хранљивих материја се чува у брзо замрзнутом воћу и поврћу
Воће и поврће одабрано за замрзавање бере се на врхунцу зрелости и обично се излаже процесу замрзавања у року од два сата.
Све то у циљу очувања максималне нутритивне вредности. Овај процес се назива процес брзог замрзавања.
Иако је тачно да су неке хранљиве материје, попут витамина, ослабљене и изгубљене током замрзавања, већина их је и даље добро очувана и остаје „закључана“ у смрзнутом воћу.
Истраживања су показала да су смрзнуто поврће и воће здравији избор од оног који је прешао дуг пут авионом, бродом или камионом, а који је неко време стајао у магацину или на полицама продавница.
Такође, смрзнуто воће и поврће је бољи избор ако га купујете ван сезоне. Студије говоре у прилог смрзнутог броколија, прокељ, па чак и боровнице.
Студија која је упоређивала свежу и смрзнуту храну открила је виши ниво витамина Ц и бета-каротена у смрзнутом броколију.
Исто важи и за смрзнуту боровницу, где ћете наћи много више полифенола и антоцијана од оних који су одлежали пре него што стигну на вашу трпезу.
Студија из 2013. спроведена на Универзитету Џорџија показала је да првог дана након куповине и свеже и смрзнуто воће и поврће имају приближно исту нутритивну вредност.
Али након пет дана у фрижидеру, свеже воће и поврће има мање витамина Ц и А и ниже нивое фолата него смрзнуто.
Jaja, pekara ili kafa: Otkrijte koji ste tip ličnosti prema doručku koji birate
Преузмите андроид апликацију.