Уз шаргарепу, и вишње су изврстан извор бета-каротена (провитамин витамина А), што значи да пружају природну заштиту од сунчевих зрака.
Осим тога, овај провитамин делује као антиоксиданс, подстиче имунитет, има повољан утицај на кожу и очи и делује антиканцерогено.
Вишње могу да се назову и „можданом храном“, јер су одличне за очување здравља мозга, а поготово памћења.
Ово киселкасто воће делује и против упалних процеса, умањује болове спортиста након напорних тренинга, исто као и симптоме артритиса и гихта. Сок од вишања битно умањује ниво мокраћне киселине која је чест узрок настанка болова у зглобовима.
Захваљујући биљном пигменту – антоцијанину, вишње су природни лек користан у превенцији срчаних болести, анемије и канцера.
Редовна конзумација вишања може да умањи ризик од настанка дијабетеса, а због ниског садржаја шећера, потпуно су безбедне и за исхрану оболелих од шећерне болести.
Вишње су један од ретких природних извора који садрже мелатонин, хормон пинеалне жлезде који, између осталог, успорава процес старења, регулише срчани ритам и природни циклус сна.
Научним испитивањима је потврђено да особе које у току дана пију две чаше сока од вишње имају здравији и дужи сан током ноћи, док им је умањена потреба за сном у току дана.
Ово воће садржи и висок ниво влакана, што погодује здравом функционисању органа за варење.
Преузмите андроид апликацију.