Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Научници објашњавају због чега организам тражи кечап

Уколико вам се некад десило да вам организам тражи кечап, постоји научно објашњење због чега је то тако.
Pexels/Karolina Grabowska

Према истраживањима, кечап је један од ретких намирница који „погађа“ свих пет чула укуса. Он је сладак, кисео, слан, горак и „умами“ – пријатан. Управо зато нас толико овај сос задовољава.

„Умами“ укус је посебно спечифичан јер „тера воду на уста“ и утиче на лучење стомачне киселине која помаже у варењу протеина из хране. Управо зато „умами“ укус утиче и на апетит и на ситост.

Фото: Pexels/Vova Krasilnikova

Будући да активира свих пет чула укуса, овај сос задовољава све рецепторе у мозгу. А самим тим, постајемо срећнији након конзумирања кечапа.

Уз све то, кечап утиче и на побољшање других чула. Нека истраживања су показала да овај сос побољшава укус друге хране.

Међутим, куповни кечапи су препуни шећера и нису нарочито здрави, поготово ако се конзумирају у прекомерним количинама. Ако обожавате овај сос и једете га у великим количинама, онда је здравије и боље да направите свој домаћи кечап.

Recept dana: Domaća pica

Преузмите андроид апликацију.