Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Научите децу да се носе са стресним ситуацијама

Суочени са захтевима које савремено друштво поставља пред децу, важно је предузети мере за превенцију стреса.
Фото: Pixabay/StockSnap

Школске обавезе које деца имају и притисак да се прилагоде окружењу и друштвеним стандардима могу изазвати стрес. Зато родитељи морају да уче своју децу да се у таквим ситуацијама понашају асертивно.

Ово је један од најважнијих задатака који родитељи имају пред собом. Ако приметите нагле промене у расположењу или понашању, вашем детету ће можда требати посебна пажња.

Раздражљивост и анксиозност могу указивати на стрес Ово стање се такође може манифестовати губитком сна, недостатком апетита и мотивације.

Ако приметите било који од ових знакова, требало би да примените следеће стратегије као средство превенције.

Успорите и смањите притисак у свакодневној рутини

Деца која су увек у журби никада немају времена за мир. Пре него што их ујутро одведете у школу, дајте им времена да се мирно припреме. Започињање дана виком, приговарањем и претњама није пут до опуштеног дана. Уверите се да је све спремно за следећи дан претходне ноћи помоћи ће да јутра прођу много лакше. Водите дијалог са својом децом кад год имате прилику Важно је знати да ли постоји нешто у животу ваше деце што их оптерећује. Питајте их да ли је све добро у школи и друштву. Наравно, не можете да решите сваки проблем ваше деце, а не треба ни да покушавате. Али ви можете бити њихов водич и помоћи им да реагују на одговарајући начин.

Ограничите њихово учешће у ваннаставним активностима

Међу родитељима је све већа тенденција да пријављују своју децу на различите уметничке и спортске активности. Иако је неговање интересовања и талената важно, важно је и дати им времена да једноставно буду деца – слободна и неоптерећена.

Будите узор асертивног понашања

Најбољи начин да одгајате децу је да користите сопствени пример. Ако желите да ваша деца науче да реагују на здрав начин у ситуацијама које их стављају на искушење, најбоље је да се и сами тако понашате.

Усадите им здраву рутину спавања

Деца која довољно спавају и добро се одмарају мање су подложна стресу и боље су припремљена за обраду информација са којима се сусрећу у школи.

Ограничите дечју употребу технологије

Деца која проводе сате пред екраном чешће пате од стреса. Пустите их да се играју на отвореном и проведу неко време далеко од ТВ-а, таблета и мобилних телефона. Ништа неће боље опустити малишане од квалитетног провода времена са својом породицом.

Zašto je za decu važno da cela porodica jede zajedno za stolom?

 

Преузмите андроид апликацију.