Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто је за децу важно да цела породица једе заједно за столом?

Већина нас зна бар једну савршену филмску сцену у којој цела породица седи за столом и доручкује, али у стварном животу такве сцене су ретке.
Фото: Pexels/Askar Abayev

Међутим, постоји најмање шест разлога зашто би то требало да практикујемо.

Обедовање целе породице за столом има вишеструке предности за децу.

Деца се уче добрим манирима

Деца опонашају своје родитеље, укључујући и њихово понашање. Док једу заједно, родитељи могу да покажу деци како да се правилно понашају за столом. Поред тога, кроз породичне оброке, деца могу да унапреде своје социјалне и комуникацијске вештине.

У школи су бољи

Деца која једу са родитељима добијају боље оцене од оне која једу сама, показало је једно истраживање. То је вероватно зато што оброци које служе родитељи имају већу нутритивну вредност и, заузврат, дају више витамина.

Хране се здравије

По правилу, заједничко једење доводи до здравијег избора хране. С друге стране, исхрана упољу подстиче лоше навике у исхрани. Деца која једу здраве и хранљиве оброке имају мање шансе да буду гојазна у тинејџерским годинама.

Деца се лакше отварају

Породична окупљања помажу деци и тинејџерима да отвореније говоре о својим осећањима. Једна студија је показала да су млади искусили бољу родитељску комуникацију док су јели са њима за столом.

Јачају самопоуздање

Заједничко једење ствара осећај припадности. Такође подиже самопоуздање деце због друштвеног ангажовања. Тинејџери који једу у друштву породице мање су депресивни, јер им је лакше да се отворе док деле храну са својим најмилијима.

Деца постају самосталнија

Родитељи могу укључити своју децу у припрему оброка. Одлазак у куповину, планирање оброка или кување су сјајни начини да научите своју децу да буду независнији. Осим тога, то ће им помоћи да буду пажљивије са новцем и омогућиће им да науче какву храну треба да изаберу.

Značenja popularnih imena za decu

Преузмите андроид апликацију.