Почетна > Свет
Свет

НАТО премешта аваксе у Румунију, како би пратили руске борбене активности

Северноатлантски савез (НАТО) ће преместити у Румунију неколико својих извиђачких авиона из базе у Немачкој да би пратили руску војну активност.
Фото: Wikimediacommons

Ваздушни надзорни системи за упозоравање и контролу (AWACS) требало би да стигну у Букурешт у уторак, 17. јануара, „како би подржали појачану присутност савеза у региону и пратили руску војну активност“, саопштио је данас НАТО.

Авиони AWACS, који се обично налазе у НАТО бази у Гајленкирхену код Ахена, биће стационирани у бази румунских ваздухопловних снага у Отопени близу Букурешта, неких 200 километара од источне границе те земље с Украјином и тамо ће остати неколико недеља.

„Док руски противправни рат у Украјини наставља да прети миру и безбедности у Европи, не сме да постоји сумња у одлучност НАТО-а да заштити и одбрани сваки педаљ савезничке територије“, рекла је Оана Лунгеску, портпаролка НАТО-а.

Као одговор на руски рат у Украјини, НАТО је повећао своје ваздушно присуство у источној Европи додатним ловцима, осматрачким авионима и танкерима.

Од фебруара 2022. године, НАТО AWACS спроводи редовне патроле над источном Европом и регионом Балтичког мора како би пратио руске ратне авионе у близини граница НАТО-а, наводи се у саопштењу.

НАТО AWACS ће започети извиђачке летове, искључиво изнад територије Алијансе, у наредним данима, а планирано је да мисија траје неколико недеља.

Авиони припадају флоти од 14 НАТО-ових осматрачких летелица, а око 180 припадника војног особља биће распоређено у базу румунског ваздухопловства у Отопени код Букурешта као подршка авионима, саопштио је НАТО.

Јапан на пролеће или лето планира пуштање воде из Фукушиме у море

Преузмите андроид апликацију.