Početna > Svet
Svet

NATO je pogrešno procenio situaciju u Avganistanu

NATO je pogrešno procenio situaciju u Avganistanu, rekao je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto tokom drugog dana sastanka ministara spoljnih poslova članica NATO u Rigi.
Foto: Pixabay/ArmyAmber

Sijarto je rekao da je kolaps avganistanske vlade bio „tragedija za Avganistance i šok za NATO“, čiji su pripadnici imali planove da nastave sa pružanjem finansijske pomoći do 2024. godine, prenosi agencija MTI.

„Politička i bezbednosna struktura koju smo zapravo podržavali propala je nekoliko dana nakon (NATO-ovog) povlačenja“, rekao je Sijarto.

Uzroci netačne procene NATO-a o Avganistanu „političke, društvene i bezbednosne aspekte“ treba razumeti, bilo da su lične, proceduralne ili strateške prirode ili da li je taktika NATO-a dovela do ovog ishoda“, rekao je ministar.

Upravljanje bezbednosnim rizicima koji su nastali nakon povlačenja NATO-a je važan zadatak za Evropu i centralnu Aziju, poručio je Sijarto.

On je dodao da se svakog dana 30.000-35.000 ljudi kreće iz Avganistana, što je rezultiralo „dramatičnom povećanju broja ilegalnih migranata“ koji su došli na južne granice Mađarske.

Zemlje Centralne Azije treba da dobiju pomoć kroz partnerske programe kako bi mogli da zaštite svoje granice i da zadrže svoju stabilnost, ili će se egzodus iz Avganistana nastaviti, kazao je Sijarto.

Avganistan ide ka ekonomskom kolapsu

Preuzmite android aplikaciju.