Почетна > Свет
Свет

НАТО је погрешно проценио ситуацију у Авганистану

НАТО је погрешно проценио ситуацију у Авганистану, рекао је данас министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто током другог дана састанка министара спољних послова чланица НАТО у Риги.
Фото: Pixabay/ArmyAmber

Сијарто је рекао да је колапс авганистанске владе био „трагедија за Авганистанце и шок за НАТО“, чији су припадници имали планове да наставе са пружањем финансијске помоћи до 2024. године, преноси агенција МТИ.

„Политичка и безбедносна структура коју смо заправо подржавали пропала је неколико дана након (НАТО-овог) повлачења“, рекао је Сијарто.

Узроци нетачне процене НАТО-а о Авганистану „политичке, друштвене и безбедносне аспекте“ треба разумети, било да су личне, процедуралне или стратешке природе или да ли је тактика НАТО-а довела до овог исхода“, рекао је министар.

Управљање безбедносним ризицима који су настали након повлачења НАТО-а је важан задатак за Европу и централну Азију, поручио је Сијарто.

Он је додао да се сваког дана 30.000-35.000 људи креће из Авганистана, што је резултирало „драматичном повећању броја илегалних миграната“ који су дошли на јужне границе Мађарске.

Земље Централне Азије треба да добију помоћ кроз партнерске програме како би могли да заштите своје границе и да задрже своју стабилност, или ће се егзодус из Авганистана наставити, казао је Сијарто.

Avganistan ide ka ekonomskom kolapsu

Преузмите андроид апликацију.