Početna > Srbija
Srbija

Naši sunarodnici i njihova imovina na KiM od početka godine napadnuti čak 75 puta

Srbi sa Kosova i Metohije, kao i njihova imovina bili su, prema podacima Kancelarije za KiM, meta Albanaca čak 75 puta od početka godine. To znači da su naši sunarodnici, u proseku, napadani maltene svaki drugi dan. Poslednji atak je bio sinoć kada je grupa Albanaca pretukla trinaestogodišnjeg dečaka Nikolu Perića.
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Metode koje koriste Albanci da bi pokazali Srbima da im nije mesto na svojim ognjištima su raznolike – pucaju na ljude, prebijaju ih, obijaju im kuće, prete povratnicima, zabranjuju ulaz našima iz ostalih delova Srbije, ali i funkcionerima na KiM, pišu poruke mržnje, lome zastave, kamenuju crkve, bacaju ikone, pale, a ne dozvoljaju prolaz čak ni onima koji nose paketiće za decu.

Ove napade prate i sinhronizovane izjave prištinskih političara, a poslednja je stigla od tzv. premijera Aljbina Kurtija da će „republika Kosovo biti prisutna svuda“, iako prema Rezoluciji SB UN 1244 bezbednosne snage lažne države ne smeju da ulaze u srpske sredine bez dozvole Kfora.

Petar Petković: Sramota međunarodne zajednice

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za „Novosti“ da je alarmantna činjenica da za prvu polovinu ove godine imamo identičan broj kao za celu prethodnu.

– „Taj podatak svedoči o drastično rastućoj ugroženosti srpskog naroda, njihove imovine i imovine SPC, kao i o različitim vrstama kršenja sporazuma i osnovnih ljudskih prava, što se ogleda u zabrana ulaska na teritoriju KiM državnim funkcionerima, novinarima, sportistima. Svaki incident, rana i modrica nekog povratnika ili deteta u pokrajini, sramota su na licu međunarodne zajednice. Izostanak njihove reakcije, čiji zadatak jeste očuvanje mira i bezbednosti Srba na KiM, posebno zabrinjava i boli. Opasnije od ćutanja i zatvaranja očiju na opasno ugrožavanje bezbednosti našeg naroda jesu izjave pojedinih evropskih zvaničnika da na prostoru KiM vlada tolerancija i neguje se multikulturalnost“ – naveo je Petković i dodao da je indikativno da su se incidenti uvećali nakon što su na pozicije stupili Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, a koji svakog dana zapaljivim antisrpskim izjavama raspiruju mržnju prema Srbima.