Почетна > Србија
Србија

Наши сународници и њихова имовина на КиМ од почетка године нападнути чак 75 пута

Срби са Косова и Метохије, као и њихова имовина били су, према подацима Канцеларије за КиМ, мета Албанаца чак 75 пута од почетка године. То значи да су наши сународници, у просеку, нападани малтене сваки други дан. Последњи атак је био синоћ када је група Албанаца претукла тринаестогодишњег дечака Николу Перића.
Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Методе које користе Албанци да би показали Србима да им није место на својим огњиштима су разнолике – пуцају на људе, пребијају их, обијају им куће, прете повратницима, забрањују улаз нашима из осталих делова Србије, али и функционерима на КиМ, пишу поруке мржње, ломе заставе, каменују цркве, бацају иконе, пале, а не дозвољају пролаз чак ни онима који носе пакетиће за децу.

Ове нападе прате и синхронизоване изјаве приштинских политичара, а последња је стигла од тзв. премијера Аљбина Куртија да ће „република Косово бити присутна свуда“, иако према Резолуцији СБ УН 1244 безбедносне снаге лажне државе не смеју да улазе у српске средине без дозволе Кфора.

Петар Петковић: Срамота међународне заједнице

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је за „Новости“ да је алармантна чињеница да за прву половину ове године имамо идентичан број као за целу претходну.

– „Тај податак сведочи о драстично растућој угрожености српског народа, њихове имовине и имовине СПЦ, као и о различитим врстама кршења споразума и основних људских права, што се огледа у забрана уласка на територију КиМ државним функционерима, новинарима, спортистима. Сваки инцидент, рана и модрица неког повратника или детета у покрајини, срамота су на лицу међународне заједнице. Изостанак њихове реакције, чији задатак јесте очување мира и безбедности Срба на КиМ, посебно забрињава и боли. Опасније од ћутања и затварања очију на опасно угрожавање безбедности нашег народа јесу изјаве појединих европских званичника да на простору КиМ влада толеранција и негује се мултикултуралност“ – навео је Петковић и додао да је индикативно да су се инциденти увећали након што су на позиције ступили Аљбин Курти и Вјоса Османи, а који сваког дана запаљивим антисрпским изјавама распирују мржњу према Србима.