Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Направите сами зачинску со

Зачинска со из ваше кухиње је ем здравија, ем ће вас током зиме чувати од вируса.
Фото: Pexels/Pixabay

Уколико се понекад догоди да печеном или куваном месу, кромпиру или другом поврћу које сте кували на пари недостаје “оно нешто” да би укус био савршен, размислите о томе да сами припремите неколико врста соли у комбинацији са зачинима, којима ћете лако поправити укус баш сваког јела.

Припремите неколико празних сланика које можете означити и изаберите укусе које желите да додате у со, па их комбинујте, уситните у блендеру и напуните сланике. Имајте на уму да неке врсте зачинског биља имају и лековито дејство, па их можете додавати у со и из тог разлога.

Наравно, и у овом случају важи правило да не смемо да претерујемо са додавањем соли у храну, али кад јој додате укусе, по правилу ћете желети и да мање досољавате.
Фото: Pexels/Alleksana

Уопштено, за зачинску со вам треба 1/4 шољице сувих зачина (једног или више различитих укуса) и 3/4 шољице крупне морске соли, мада количину сваког зачина можете прилагођавати свом укусу.

Притом, можете да користите различито сушено биље (рузмарин, жалфију, оригано, босиљак, влашац), зачине (ким, коријандар, кари, црвену паприку, бели лук у праху), суве печурке (вргање, схиитаке), орашасте плодове које сте претходно тостирали (орахе, бадеме) и семенке (ланене или бундевине, на пример). Једино о чему треба да водите рачуна је да не одговарају сви укуси свим врстама хране.

Права нерафинисана морска со у комбинацији са зачинима дотераће баш сваки оброк и бићете сигурнији када је квалитет домаћег зачина у питању.
Фото: Unsplash/Ratul Ghosh

Суво зачинско биље најбоље је да користите за чорбе, гулаше, рибу и месо, затим тестенину, а одлично ће послужити и када пожелите да направите домаће кокице посебног укуса.

Со са додатком орашастих плодова може се користити за поврће или пиринач, за салатне преливе и као додатак тесту за хлеб.

С куваним поврћем слаже се и со којој сте додали семенке, а одлично ће ићи и уз салатне преливе и чорбе, док со са печуркама можете да користите за јаја, пиринач, тестенину, кремасте умаке и зачинско уље.

Два рецепата као пример за комбинације које можете да направите сами:
Зачинска со са сувим печуркама

Састојци: 20 г сушених вргања, 6 кашика морске соли, кашичица суве мајчине душице, кашичица свеже млевенога црног бибера, 3/4 кашичице мускатног орашчића.

Припрема: Рукама згњечите вргање да их уситните. Ставите све састојке у блендер и миксајте неколико минута да се све добро помеша. Ставите у стаклену посуду. Ова со задржаће арому до шест месеци.

Фото: Pexels/Pixabay
Индијска зачинска со

Састојци: кашика млевеног пимента, кашика млевеног цимета, кашика суве нане, кашика млевених бадема, кашика куркуме, 1/2 кашичице млевенога црног бибера, 250 г соли.

Припрема: Кратко измиксајте све састојке и ставите у стаклену посуду. Ова комбинација соли и зачина слаже се са свим јелима индијске кухиње, али и многим западњачким – одлична је као додатак хамбургерима, пилетини и у сендвичима.

Nije važan samo rok trajanja: Prepoznajte kada je došlo vreme da začine bacite u smeće

Преузмите андроид апликацију.