Što više zagrevate i hladite hranu, veće su šanse da bakterije rastu i izgube hranljive materije, ukus i teksturu. Iako mnoge namirnice u početku izgube neke od svojih hranljivih materija nakon što se prvi put kuvaju, dodatno zagrevanje samo dodatno slabi prisustvo ovih hranljivih materija.
Najveća promena je gubitak vitamina rastvorljivih u vodi. Vitamin C i B vitamini su posebno osetljivi na toplotu, tako da podgrevanje kuvane hrane može povećati gubitke. Ako je zagrevanje zdrave hrane jedini način da neko održi uravnoteženu ishranu, onda je korist od dobijanja svih ostalih hranljivih sastojaka iz te hrane veća od rizika od gubitka nekih.
Najbolje je da svaki obrok možete pripremiti sveže, ali ako ne možete, podgrevanje ne dolazi u obzir. Samo imajte na umu da sledećih šest namirnica možda neće biti tako hranljive nakon podgrevanja.
Brokoli
Istraživanja su pokazala da povrće koje sadrži vitamine rastvorljive u vodi, kao što je vitamin C, zapravo gubi deo svoje nutritivne vrednosti kada se kuva. Brokoli spada u ovu kategoriju, sadrži 132 mg vitamina C po obroku, što je znatno više od dnevne preporučene količine. Ali ovo povrće gubi folne kiseline kada se zagreje. Folat pomaže telu da formira zdrava crvena krvna zrnca i može da smanji rizik od oštećenja neuralne cevi kod nerođene dece. Folat je takođe veoma osetljiv na toplotu i može se uništiti zagrevanjem.
Krompir
Krompir pripremljen na bilo koji način je uvek ukusan, čak i kada je zagrejan. Ali krompir je takođe bogat vitaminom C, što bi vas moglo iznenaditi. Prema istraživanju, 150 grama krompira (belog ili crvenog) obezbeđuje oko 27 mg vitamina C (45 odsto potrebne dnevne vrednosti), što ga kvalifikuje kao „odličan izvor“ vitamina. Poređenja radi, slatki krompir ima oko 3,2 mg vitamina C, što je 5 procenata potrebne dnevne vrednosti. Kao i brokoli, krompir će izgubiti neke od hranljivih materija kada se ponovo zagreje.
Kuvana jaja
Tvrdo kuvana jaja su jedna od retkih namirnica koje imaju prilično dobar ukus bez podgrevanja. Neki ljudi više vole da im hrana bude topla, ali jaja zaista ne bi trebalo da budu u toj kategoriji. Pre svega, zagrevanje tvrdo kuvanog jajeta u mikrotalasnoj pećnici može dovesti do opasne eksplozije, pa se držite dalje od toga. Toplotna obrada jaja smanjuje količinu antioksidanata u njima, bilo da ih pripremate pečenjem, prženjem ili kuvanjem. Zbog toga se podgrevanjem dodatno smanjuje količina antioksidanata u jajima. Žumanca sadrže dva veoma važna antioksidansa za zdravlje vaših očiju – lutein i zeaksantin, koji štite vaše oči od štetne sunčeve svetlosti i značajno smanjuju rizik od makularne degeneracije.
Biljno ulje
Postoji nekoliko stvari koje treba da znate o biljnim uljima, uključujući maslinovo ulje, ulje avokada, sojino ulje i još mnogo toga. Sadrže nezasićene masne kiseline. Izložena visokim temperaturama, a zatim nekoliko puta ohlađena, ova ulja, inače zdrava za srce, mogu da se pretvore u masne kiseline, koje pojačavaju upale u telu i na kraju mogu dovesti do srčanih oboljenja. Napomena o puteru: Iako nije biljno ulje, on je takođe tečna mast čiji se hemijski sastav može promeniti zagrevanjem i samim tim dovesti do stvaranja trans masti. Dakle, ako koristite puter za prženje hrane, svaki put koristite svež.
Riba
Ako jedete ribu zbog anemije ili nedostatka B6, budite oprezni. Riba (posebno tunjevina i losos) sadrži piridoksin (poznat i kao vitamin B6), koji se koristi za lečenje određenih vrsta anemije i nedostatka B6. Ali piridoksin je veoma osetljiv na toplotu, a kada ribe izgube vodu kada se zagreju, one takođe gube piridoksin. 6. Povrće bogato nitratima Povrće poput celera, cvekle, šargarepe i bilo koje zelene vrste povrća je zapravo veoma bogato nitratima, hemikalijama koje su i korisne i opasne po naše zdravlje.
Kuvanje hrane sa nitratima na visokim temperaturama može ih pretvoriti u nitrozamine, koji su kancerogeni. Što znači da se zagrevanje povrća mora obaviti veoma pažljivo. Jedite ovu hranu sirovu ili je kuvajte samo jednom na srednjoj temperaturi.
Pre nekoliko godina, Evropski savet za informacije o hrani izdao je upozorenje na potencijalnu opasnost od zagrevanja spanaća.
Savet je otkrio da iako visoke koncentracije nitrata koje se nalaze u spanaću i drugom lisnatom povrću nisu same po sebi opasne, oni se mogu pretvoriti u kancerogene nitrite i nitrozamine kada se zagreju. Blanširanje bi moglo da reši problem uklanjanjem nekih nitrata iz zelenog lisnatog povrća.
Preuzmite android aplikaciju.