Dijabetes je smrtonosno stanje koje pogađa milione ljudi, ali možete smanjiti rizik ako pazite na svoju ishranu. Istraživanja pokazuju da možete smanjiti šanse za razvoj bolesti odabirom određenih namirnica. Neke jeftine namirnice mogu pomoći u smanjenju rizika.
Međutim, neke jeftine namirnice mogu pomoći u smanjenju rizika.
Grožđe
Konzumiranje grožđa može smanjiti vaše šanse za razvoj dijabetesa za 10 procenata, pokazuje studija. Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), povećanje količine voća koje jedete je jedan od načina da počnete da upravljate rizikom od ovog stanja. Međutim, nisu svi plodovi stvoreni jednaki. Naučnici su otkrili su da jedenje jedne porcije grožđa nedeljno smanjuje rizik od dijabetesa, ali porcija bilo kog voća povećava šanse za 2 procenta.
Braon pirinač
Zamena skrobnih ugljenih hidrata koje jedete celim žitaricama takođe je povezana sa smanjenim rizikom od dijabetesa. Konzumiranje belog hleba, belog pirinča i slatkih žitarica za doručak poznatih kao rafinisani ugljeni hidrati povezani su sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2. Međutim, integralne žitarice kao što su smeđi pirinač, testenina od celog zrna, hleb od celog zrna i zob su povezane sa smanjen rizik, pa birajte ovu hranu. Jedenje više uobičajenih celih žitarica značajno smanjuje rizik. Dve ili više porcija smeđeg pirinča nedeljno smanjile su rizik za 12 procenata, u poređenju sa samo jednom porcijom mesečno.
Ljute paprike
Ljubitelji začinjene hrane možda već smanjuju rizik od dijabetesa, a da to nisu ni svesni. Utvrđeno je da kapsaicin, hemikalija u čili papričicama koja im daje moć, snižava nivo glukoze u krvi. Preporučuje se da jedete više povrća bez skroba, kao što je paprika za kontrolu nivoa šećera u krvi.
Jogurt
Jogurt je osnovna namirnica za doručak, a istraživanja pokazuju da je jedna od njegovih brojnih zdravstvenih prednosti smanjenje rizika od dijabetesa. Jogurt i sir su fermentisani mlečni proizvodi i povezuju se sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2. Kada su u pitanju mlečni proizvodi i rizik od dijabetesa tipa 2, količina masti iz ovih mlečnih namirnica nije toliko bitna. Ono što je još važnije je da izaberete nezaslađene opcije poput običnog prirodnog ili grčkog jogurta i običnog mleka. Konzumiranje 80 do 125 g jogurta dnevno smanjilo je rizik od bolesti za 14 odsto, u poređenju sa ljudima koji ga nisu imali.
Preuzmite android aplikaciju.