Метаболизам укључује хемијске реакције у нашим ћелијама које одређују опште здравље на многим нивоима.
Здравље нашег метаболизма је делимично одређено генетиком, али начин живота и исхрана такође могу утицати на то како он функционише.
Као резултат тога, разговор о исхрани и метаболизму се често фокусира на то које су намирнице најбоље за јело за побољшање или одржавање здравог и ефикасног метаболизма, али је подједнако важно препознати храну која такође може негативно утицати на метаболизам.
Прекомерна конзумација неквалитетне хране може утицати на метаболичко функционисање и ефикасност, повећавајући ризик од хроничних стања као што су болести срца, дијабетес типа 2 и мождани удар.
Дакле, он дели храну коју треба да избегавате.
Рафинисане житарице
Већина житарица је богата влакнима, минералима и витаминима, који су погодни за здрав метаболизам. С друге стране, рафинисаним житарицама, које се налазе у храни као што је бели и бели хлеб, уклоњене су клице и мекиње богате хранљивим материјама, остављајући углавном само скроб и мање хранљивих материја. Када се једу у вишку, рафинисана житарица дају калорије или енергију, али немају корисна нутритивна својства. Ово на крају може довести до упале, негативно утичући на метаболичке хормоне који су телу потребни да ефикасно обрађује енергију.
Црвено месо
Честа конзумација црвеног меса може довести до болести, укључујући дијабетес типа 2, болести срца и неалкохолне болести масне јетре. То је зато што је црвено месо богато засићеним мастима, што је повезано са вишим нивоима упале и може штетити вашем метаболизму. Они су такође повезани са инсулинском резистенцијом, фактором ризика за висок ниво глукозе у крви и дијабетес типа 2. Ако редовно једете црвено месо, покушајте да ограничите унос на три порције недељно и полако смањите да бисте видели шта вам најбоље одговара. Када је могуће, замените црвено месо немасним протеинима као што су пилетина, ћуретина, риба или пасуљ.
Прерађено месо
Друга категорија хране која може да успори ваш метаболизам је високо обрађено месо као што су виршле, месне делиције и сухомеснати производи. Поред тога што су богате засићеним мастима, ова храна садржи наизглед велике количине шећера и натријума, као и адитиве и нуспроизводе који могу оштетити микробиом вашег црева. Ово може негативно утицати на ваш метаболизам јер ваш микробиом игра главну улогу у регулисању метаболичких функција.
Храна са високим садржајем шећера
Слатка храна, укључујући пецива и слаткише, може допринети лошем метаболизму ако се често једе. Превише додатог шећера може изазвати упалу, што отежава ефикасно функционисање метаболизма. Висок унос шећера такође може довести до оксидативног стреса, додатно оштећујући метаболичке путеве тела.
Слане грицкалице
Слане грицкалице попут переца, чипса и зачињених орашастих плодова често се налазе у исхрани, али временом, конзумирање превише хране са високим садржајем натријума може повећати крвни притисак, што доводи до фактора ризика за метаболичке болести попут хипертензије и инсулинске резистенције. На крају, ово може довести до озбиљнијих хроничних стања, укључујући болести срца.
Kako zimi da zadržite vlažnost ruku: Jednostavno je, isprobajte ove savete
Преузмите андроид апликацију.