Пасуљ је надалеко познат као храна која изазива лоше варење и ослобађање непријатних гасова, али поред њега постоје и друге намирнице које утичу на наше телесне функције.
Гасови могу бити проблем, посебно ако сте у јавности. Ако желите да избегнете непријатне и потенцијалнe ситуације, можда бисте желели да избегавате неке од ових намирница.
Поврће као што су кељ, броколи, карфиол, прокулице, купус, рен, ротквице, печурке… изазивају више стомачних тегоба ако претерате. Ово поврће има доста влакана, док бактерије у нашем дебелом цреву једу ове несварене честице и тако остављају гас као нуспроизвод.
Житарице богате влакнима, као и друга храна богата влакнима, могу изазвати нежељене гасове. Одређена влакна су тешко пробављива за људски гастроинтестинални тракт. Уз ову храну, важно је да пијете довољно воде да бисте помогли варењу хране богате влакнима и смањили надимање.
Храна богата фруктозом такође може изазвати пробавне сметње и гасове. То су намирнице попут лука, артичоке, крушке… док суво воће (шљиве, урме, смокве) такође може да делује лаксативно.
Поред тога, препоручљиво је пити воду која је најбоља за пробавни систем. Пића попут кафе, пива и газираних пића изазивају гасове.
Преузмите андроид апликацију.