Početna > Srbija
Srbija

NALED predstavio novu Sivu knjigu

Ukidanje naknade za konverziju zemljišta, ubrzanje i pojednostavljenje postupka ozakonjenja i uvođenje eUputa tri su reformska prioriteta za 2022. godinu po izboru članova NALED-a.
Naled
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Čak 21 preporuka je prvi put našla svoje mesto u Sivoj knjizi. Među 10 prioriteta su i uvođenje „zelenih“ javnih nabavki i eAgrara, uspostavljanje onlajn registra neporeskih dažbina. Uvođenje bezgotovinskog plaćanja svih taksa i naknada, uređivanje fleksibilnih oblika rada. Izdavanje objedinjenog poreskog uverenja i upotreba e-otpremnica u prometu robe.

Iza nas je 13 godina i 14 Sivih knjiga koje predstavljaju zajednički put ka boljem i reformisanom društvu. Reforme jesu bile teške i često se činile nemogućim. Pre šest godina teško da je neko mogao da zamisli da ćemo imati elektronsku građevinsku dozvolu.

Zahvaljujući tome danas u Srbiji imamo 50.000 gradilišta i milijarde investicija kojima možemo da se pohvalimo.

Mogu reći da naša zemlja učestvuje u projektima vrednim 50 miliona evra i pravi korak napred u pravcu energetske tranzicije – izjavila je Zorana Mihajlović.

Novina je i da su 22 preporuke označene tzv. EU bedžom i njihovo rešavanje doprinelo bi bržem približavanju evropskim standardima.

Ocenjeno je da je sa 12 potpuno ili delimično sprovedenih predloga prethodnog izdanja Sive knjige očuvan tempo reformi iz prethodnih nekoliko godina. Usvojeno je i nekoliko sistemskih reformi koje su važne za čitavu privredu.

Veliki pomaci ostvareni su u oblasti finansija. Kroz eFakture uvodi se jedinstveni elektronski sistem koji će unaprediti vidljivost transakcija i sigurnost naplate za oko 130.000 korisnika. Dok će eFiskalizacija omogućiti evidentiranje prometa kod gotovo 200.000 obveznika u realnom vremenu. Smanjiti prostor za sivu ekonomiju i doneti veću zaštitu potrošačima.

Resor poljoprivrede krenuo je putem digitalizacije sa uvođenjem Centralnog registra objekata u poslovanju s hranom i usvajanjem zakonskog okvira za elektronsku registraciju više od 400.000 gazdinstava i prijavu za subvencije – izjavio je Dejan Đokić, predsednik Izvršnog odbora NALED-a.

Srbija dobila dozvolu da proizvodi RNK vakcine

 

Preuzmite android aplikaciju.