Почетна > Србија
Србија

НАЛЕД представио нову Сиву књигу

Укидање накнаде за конверзију земљишта, убрзање и поједностављење поступка озакоњења и увођење еУпута три су реформска приоритета за 2022. годину по избору чланова НАЛЕД-а.
Налед
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Чак 21 препорука је први пут нашла своје место у Сивој књизи. Међу 10 приоритета су и увођење „зелених“ јавних набавки и еАграра, успостављање онлајн регистра непореских дажбина. Увођење безготовинског плаћања свих такса и накнада, уређивање флексибилних облика рада. Издавање обједињеног пореског уверења и употреба е-отпремница у промету робе.

Иза нас је 13 година и 14 Сивих књига које представљају заједнички пут ка бољем и реформисаном друштву. Реформе јесу биле тешке и често се чиниле немогућим. Пре шест година тешко да је неко могао да замисли да ћемо имати електронску грађевинску дозволу.

Захваљујући томе данас у Србији имамо 50.000 градилишта и милијарде инвестиција којима можемо да се похвалимо.

Могу рећи да наша земља учествује у пројектима вредним 50 милиона евра и прави корак напред у правцу енергетске транзиције – изјавила је Зорана Михајловић.

Новина је и да су 22 препоруке означене тзв. ЕУ беџом и њихово решавање допринело би бржем приближавању европским стандардима.

Оцењено је да је са 12 потпуно или делимично спроведених предлога претходног издања Сиве књиге очуван темпо реформи из претходних неколико година. Усвојено је и неколико системских реформи које су важне за читаву привреду.

Велики помаци остварени су у области финансија. Кроз еФактуре уводи се јединствени електронски систем који ће унапредити видљивост трансакција и сигурност наплате за око 130.000 корисника. Док ће еФискализација омогућити евидентирање промета код готово 200.000 обвезника у реалном времену. Смањити простор за сиву економију и донети већу заштиту потрошачима.

Ресор пољопривреде кренуо је путем дигитализације са увођењем Централног регистра објеката у пословању с храном и усвајањем законског оквира за електронску регистрацију више од 400.000 газдинстава и пријаву за субвенције – изјавио је Дејан Ђокић, председник Извршног одбора НАЛЕД-а.

Srbija dobila dozvolu da proizvodi RNK vakcine

 

Преузмите андроид апликацију.