Почетна > Бизнис
Бизнис

НАЛЕД: Електронски и електрични отпад треба рециклирати на прави начин

У свету се годишње баци више од 50 милиона тона електронског и електричног отпада, а тај податак нас опомиње да користимо производе што дуже и да их када постану отпад рециклирамо на прави начин и употребимо у производњи нових производа, оценио је данас директор за одрживи развој у НАЛЕД-у Слободан Крстовић.
Фото: Pixabay/imordaf

Крстовић за Танјуг појашњава да у електрични и електронски отпад спадају велики и мали кућни апарати, мобилни телефони, рачунарска ИТ опрема и аутомати, те додаје да та врста отпада представља најбрже растући отпад широм света.

На питање шта треба да се уради како би се подигла свест грађана о значају одлагања те врсте отпада, Крстовић наводи да је кључ да се понуде места за његово одлагање, попут општинских сакупљачких центара и радњи у којима се купује нова опрема.

„Тај део није уређен до краја, постоје ситуације у којима грађани донесу свој стари уређај и да нико не жели да га узме у радњи када купују нови јер немају дозволу за складиштење те врсте отпада и то прави озбиљан проблем за разлику од неких земаља у окружењу где радње које имају више од 400 метара квадратних простора морају имајти посебан део за одлагање ове врсте отпада“, казао је Крстовић.

Он је објаснио и да људи који желе да пошаљу свој дотрајали апарат на рециклажу могу то да учине тако што ће се обратити јавним комуналним предузећима, а која ће их потом упутити на бројеве телефона рециклажне индустрије.

Навео је и да се из Србије извози отпад који не можемо да рециклирамо у нашој земљи, као што су отпадне батерије и додао да поред рециклажног центра у Нишу постоји још један у Сремској Митровици, а планирана је изградња и у другим општинама.

„Најгора варијанта је да се опасни материјал одложи у контејнер за комунални отпад. Најбоље је да се преда оператеру система како би он тај производ раставио и рециклирао компоненте које је могуће рециклирати у нашој земљи“, казао је Крстовић.

Јелена Анђелковић из Е-рециклаже наводи за Тањуг да је у том рециклажном центру прошле године рециклирано 17.000 тона отпада и да је позитивно што грађани све више препознају значај правилног одлагања отпада.

„Последњих година заиста ретко можете да видите поред контејнера или негде у природи бачен телевизор, фрижидер или било који други електронски или екектрични уређај. То је добар показатељ да се свест полако подиже код наших грађана и корак по корак идемо ка правом путу“, навела је Анђелковић.

Kamate niže od inflacije, idealne za dužnike

Преузмите андроид апликацију.