Почетна > Бизнис
Бизнис

Камате ниже од инфлације, идеалне за дужнике

Тренутна ситуација у еврозони где су каматне стопе знатно ниже од стопе инфлације, према оцени економисте Горана Николића из Института за европске студије, заправо је веома повољна по наше дужнике, како оне који имају стамбене кредите, тако и државу чији је спољни дуг највећим делом у еврима.
Фото: Pexels/Nataliya Vaitkevich

„Добра је зато што је реална каматна стопа у еврозони сада негативна. Рецимо код стамбених кредита индексираних у еврима, каматна стопа се састоји од марже која је око четири одсто и еврибора, а шестомесечни еврибор, који се и најчешће користи је 2,9 одсто, док је инфлација у еврозони већа од девет процената“, рекао је Николић Танјугу.

Напомиње да људи, што је разумљиво, виде само негативну страну јер су им рате кредита повећане, али да у необичној ситуацији са каматама и инфлацијом коју тренутно имамо, постоји и позитивна страна, која се огледа у томе да се њихов дуг обезвређује.

Он је навео да ако би рецимо оволика инфлација у еврозони трајала четири године, реална вредност кредита би се преполовила.

Према његовим речима, свака инфлација у зони евра значи обезвређивање евро валуте, а пошто је курс динара у односу на евро стабилан већ 10 година, обезвређена јер и вредност дугова везаних за евро, као што су стамбени кредити.

С друге стране, додаје, цене некретнина на нашем тржишту последњих година расту, тако да и станови купљени повољним кредитима, пре рецимо пет, шест или 10 година, вреде више него онда када су купљени.

Што се стамбених кредита тиче, указује саговорник Танјуга, они су још повољни, за разлику од цена станова, које су високе и стално се повећавају.

Према најавама из референтних европских банака за очекивати је да се и ове године настави раст каматних стопа, али Николић сматра да ни инфлација неће заостајати и да су европске процене о расту од 6,5 одсто заправо оптимистичне, те да је реалније очекивати да инфлација пређе седам процената.

„Тренутна ситуација је на неки начин повољна и по нашу земљу, јер она више дугује него потражује, већина спољног дуга је у еврима а он се обезвређује“, истакао је Николић.

Додао је да су се кредити узети за прављење ауто-путева, железница испоставили као одлични послови, јер су узети по реално негативним каматним стопама.

Inflacija ne plaši turiste u 2023.

Преузмите андроид апликацију.