Zima je godišnje doba kada čeznemo za toplijom i masnijom hranom, a neke namirnice i jela kao da su stvorena za zimu i moraju se uključiti u ishranu jer su najzdravija.
Tokom zimskih meseci menjamo navike, pazimo kako se oblačimo, a u hladnijim mesecima naše telo žudi za drugom hranom. Osim što smo izloženi manjim količinama svetlosti i nivo energije se drastično menja tokom zime.
Mnogo češće ćemo preskočiti odlazak u teretanu, a poželećemo da jedemo jaču i topliju hranu i da pripremamo više toplih napitaka.
Međutim, to ne znači da treba bilo šta da jedemo jer i dalje treba da vodimo računa o ishrani i telu. Takođe je važno jesti mnogo više određenih namirnica, a u nastavku možete saznati šta je telu najpotrebnije u zimskim mesecima.
Supe
Ovo je jedno od najboljih jela koje nam može pomoći da udobnije preživimo hladnije dane. Međutim, veoma je važno izbegavati supe sa puno soli i sa hranom kao što je kajmak kako biste izvukli maksimum za svoje zdravlje. Činija tople pileće supe sa povrćem ojačaće telo, ali će ga i zagrejati. Guste supe od povrća su takođe odličan izbor, a mogu se jesti sa krekerima od celog zrna.
Zeleno lisnato povrće
Zeleno povrće poput kelja, blitve i blitve obogatiće i ulepšati svaki tanjir, posebno u hladnijim danima kada je sve tmurno. Ova vrsta povrća posebno je bogata vitaminima A, C i K. Spanać i zelena salata su takođe odlični izvori folne kiseline, što je posebno važno za žene u reproduktivnom dobu.
Krompir
Krompir se često može naći na listama loših namirnica, svrstava se u kategoriju sa pirinčem i belim hlebom. Ali za razliku od drugih skrobnih namirnica, koje su zaista lišene hranljivih materija, krompir je cela hrana koja sadrži dobre hranljive materije. Krompir je odličan izvor vitamina C i B6. Takođe je odličan izvor folata i ima vlakna (4 grama u krompiru srednje veličine; ženama je potrebno 25 grama dnevno, muškarcima 38 grama). Ljubičasti krompir sadrži još jednu važnu hranljivu materiju, bogat je antocijaninima (antioksidansi koji smanjuju rizik od raka i srčanih oboljenja, suzbijaju upale).
Južno voće
Agrumi, uključujući limun, limetu, pomorandže i grejpfrut, najsočniji su zimi, a njihove boje ulepšaće hladnije dane. Citrusi su puni vitamina C – jedna srednja narandža sadrži više od 100 odsto preporučene dnevne doze. Ovo voće je takođe bogato flavonoidima, posebno hesperidinom, koji je odgovoran za povećanje „dobrog“ HDL holesterola i smanjenje „lošeg“ LDL holesterola i triglicerida.
Kiseli kupus
Kiseli kupus je odlična zamena za limun u ovo doba godine, jer je njegova nutritina vrednost, daleko veća od samog sadržaja vitamina C u limunu.
Namirnice koje mogu ublažiti glavobolju: Zahvaljujući svom sastavu mogu vam dosta pomoći
Preuzmite android aplikaciju.