Почетна > Србија
Србија

Најзанимљивији музеји у Србији: Mузеј шибица (ФОТО)

Да ли сте чули за још један веома занимљив, али и редак музеј на европском тлу који се налази на територији наше земље. У питању је Музеј шибица.
Фото: PrtSc/Facebook/Muzej šibica
Музеј шибица налази се у близини Новог Сада, у Сремским Карловцима. Основан је не тако давно, пре девет година и у њему се налази вишедеценијска ризница, ни мање ни више, него шибица. Данас је музеј, услед просторне промене, привремено затворен, али се надамо да ће он ускоро опет бити доступан за јавност.

Занимљива поставка, ове наизглед небитне ствари, шибице, ипак је подстакла појединце на очување колекцинарских селекција, у овом случају кутија, натписа и различитих врста шибица.

Њихова вредност, како истиче наша саговорница Јована Поповић Бенишек, је вишеструка. Многи заборављају улогу шибица у домаћинству, поготово када је то некада била неопходна ствар.
Фото: PrtSc/Facebook/Muzej šibica
Како је настао Музеј шибица?
Музеј је настао инцијативом Јоване Поповић Бенишек, која је и данас задужена за ову врло необичну колекцију, саткану од различитих шибица.

Музеј шибица, званично је отворен 2013. године са сталном поставком у Сремским Карловцима. Музеј се првобитно налазио у склопу куће Јоване Поповић Бенишек, на адреси Митрополита Стратимировића, у Сремским Карловцима.

Последњих годину дана музеј је био пребачен ван куће Јоване Поповић Бенишек у приватан простор, у центру Сремских Карловаца, међутим услед просторних промена тренутно се тражи просторна могућност за поновно отварање музеја.

Свакако да се живост овој крајње „необичној и занимљивој делатности“ дугује оснивачу ове музејске институције, Јовани Поповић Бенишек, која уз своје уметничко образовање и ликовни допринос, додатно подстиче значај и историјски контекст овог интересантног хобија названог филуменизам.
Фото: PrtSc/Facebook/Muzej šibica
Вредност Музеја шибица

Занимљиво је да су ове старе колекције шибица, које су временом надопуњаване, сачувале сећања на неке од најлепших деценија прошлог века и сликовито приказале многе догађаје и личности, од оних филмских па до политичких.

Разни мотиви на кутијама, форме шибица и свакојаке збирке заједно чине јединственост ове музејске ризнице, која се уз то може похвалити и као ретка.
Фото: PrtSc/Facebook/Muzej šibica
Музеј шибица јединствен је музеј у овом делу Европе, али и шире. Постоји још само један, градски, Музеј шибица у Европи, тачније у Шведској, подигнут на месту где се некада отворила прва фабрика шибица.

Са уметничке стране вредност ове јединствене колекције нису само различите врсте шибица, већ и кутије о којима се може посебно правити изложба са нагласком на њихвову естетичку и функционалну страну.

Фото: PrtSc/Facebook/Muzej šibica

Данас овај музеј броји преко 40.000 експоната, а његов чувар, госпођа Поповић Бенишек истиче да су сви донатори колекција шибица, који су обогатили овај фонд, забележени у инвентарну књигу Музеја.

Један део колекције шибица Јоване Поповић Бенишек, чине и шибице које је она добила од некадашње глумице Јасне Новак.
Фото: PrtSc/Facebook/Muzej šibica
Друштвени контекст Музеја шибица

Посета Музеју шибица, када се музеј опет просторно смести, препоручљива је свакоме ко залута у Сремске Карловце, као једно од заиста незаобилазних места за видети.

Поред тога, Музеј нас упознаје и са историјом ове музејске колекције, причама и догодовштинама, као и интересима и будућим подухватима овог шармантног места.

Оно што је и била инцијатива остварења нечега овако крајње необичног јесте што је то заиста једна ретка и лепа прича, прича о нечему наизглед пролазном, о шибици, о томе како је раније она била неопходна и како су због те непопходности маркетинг, фирме које су производиле шибице па чак видимо и људи, придавали велики значај.
Фото: PrtSc/Facebook/Muzej šibica

Наиме, прве шибице прављене су без типографије све до 50-их година прошлог века када су се људи досетили да шибица може да се рекламира. У том тренутку не постоји дигитални свет какав га ми данас познајемо, али потреба да се посредује информацијама међу ширим народним масама начинио је од шибице једну врсту посредника, односно шибице су тада постале једна врста „медија“.

Наравно дизајн кутије шибица говори много више, он говори, не само једним рекламним, већ и медијским језиком којим су се некада преносиле најразличите поруке, од оних послератних па све до еколошких,  политичких, али и комерцијалних.

Фото: PrtSc/Facebook/Muzej šibica
Заиста се сви надамо, да ће бити прилике, када се Музеј опет смести на неку сталну адресу, да га посетите, и обавезно обратите пажњу јер сем визуелне приче имате прилику да сазнате много више о друштвено-историјским назнакама једног времена и друштва.
Фото: PrtSc/Facebook/Muzej šibica
Фото: PrtSc/Facebook/Muzej šibica

Аутор: Маја Буловић

Najzanimljiviji muzeji u Srbiji: PTT muzej

Преузмите андроид апликацију.