Почетна > Србија
Србија

Најзанимљивији музеји у Србији: ПТТ музеј

У данашње време су све популарнији необични музеји. У Србији се бележи чак 160 различитих музеја од којих је око 50-ак на простору нашег главног града.
Фото: Викимедија/Јакша Влаховић

Сигурно сте некада желели да погледате нешто занимљиво и другачије, наш предлог за музејски обилазак овај пут неће бити Музеј илузија као ни Музеј чоколаде, већ ПТТ музеј, односно Поштанско Телеграфско Телефонски Музеј који се налази у Београду на адреси Мајке Јевросиме 13.

Како је настао ПТТ музеј?

ПТТ музеј је отворен 31. јула 1923. године у склопу јавног предузећа „Пошта Србије“  и како стоји на сајту ПТТ Музеја, настао је са инцијативом да се очувају и заштите предмети и подаци у вези са историјом српке поште.

Фото: PrtSc/Instagram/posta.rs
Овај музеј поседује податке о свим предметима, маркицама, албумима и некадашњим експонатима у телеграфском, телефонском и поштанском систему на територији Републике Србије. Експонати ПТТ музеја датирају из 1887. године.

У склопу ПТТ музеја постоје различите збирке, ПТТ библиотека, али такође се овде организују и изложбе, као и различите активности, попут радионица за најмлађе, едукација, трибина, итд.

Збирке ПТТ музеја

Збирке ПТТ музеја деле се на поштанску, техничку и филателистичку.

У поштанској збирци ПТТ музеја можете се упознати са свим документима и експонатима везаним за поштански саобраћај, попут старих маркица, жигова, каса, табли и реконструкцијама старих поштанских путева.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ЈП Пошта Србије (@posta.rs)

 

Овде се такође могу наћи неке од најзанимљивијих инсотраних писама.

Збирка је посебно занимљива јер се може видети како се развијао и мењао стил поштара, од поштанских торби, поштанских значки и униформи. Тако да и сами након ове посете можете пресудити који вам се дизајн највише допадао.

Ту су, такође, и предмети везани за сам простор поште, попут каса и сандучића. У поштанској збирци се налазе и макете поштанских превозних средстава, први електрични уређаји као и поштански вагони.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ЈП Пошта Србије (@posta.rs)

 

Техничка збирка ПТТ музеја приказује технички део Поште Србије, односно историјски развој машина и апарата за телекомуникацију. Овде ће вас сигурно одушевити и носталгично вратити у прошлост поглед на први телефон, радио или рачунар.

Фото: PrtSc/Instagram/posta.rs
На сајту ПТТ музеја стоји да је у овој збирци највреднији експонати онај попут Морзеовог телеграма – првог електромагнетског телеграма, из 1837. године, а који се у Србији почео користити 1855. године и где је прва порука стигла из Беча, у Београд, у марту 1855. године.

У овој збрици се налази и први Сименсов телефонски апарат, али и макете оптичких телеграфа у Србији.

Можда сте по називу већ претпоставили да се Филателистичка збирка ПТТ музеја,  бави поштанским маркицама јер је филателизам љубав према скупљању поштанских маркица.

Фото: PrtSc/Instagram/posta.rs

Овде ћете пронаћи прву поштанску марку, али и маркице из различитих историјских периода Србије, од Краљевине Србије до Краљевине Југославије.

Поштанске маркице ове ПТТ збирке садрже и маркице других земаља, које су чланови Светског поштанског савеза или су имали сарадњу са нашом државом, такав пример је недавно издато специјално филателистичко издање маркице у част 105 година дипломатских односа Републике Србије и Краљевине Данске.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ЈП Пошта Србије (@posta.rs)


Такође маркице које се налазе у збирци су и поштанске маркице направљене у част неке личности, културне установе, догађаја итд.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ЈП Пошта Србије (@posta.rs)

Библиотека ПТТ музеја

Библиотека ПТТ музеја чини јединствену грађу поштанске литературе са преко 18.000 издања. Ту спадају стручне, али и серијске публикације попут првог ПТТ весника – часописа који је излазио од 1889. године па све до 2005. године.

Фото: PrtSc/ПТТ Музеј
Овде се налазе веома ретка и стара издања књига попут „Сербски секретар“ из 1802. године. Овде се налазе телефонски именици, правилници, посебни акти.

Библиотека је бесплатна и сваки дан у читаоници библиотеке се могу читати књиге, док  електронски можете погледати каталогизацију ове читалачке ризнице.

Остале активности музеја и посете

Музеј често, осим изложбеног и литерарног опуса, приређује и активности у којима едукује најмлађе о различитим историјским догађајима Републике Србије, организује радионице за децу попут радионица прављења празничних честитки, али и организује различите конкурсе за предузетнике, ликовне конкурсе, фото конкурсе итд.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ЈП Пошта Србије (@posta.rs)

 

У музеју можете пронаћи и трибине попут: „Култура путем поште“ која се традиционално обележава већ годинама, увек са неком другачијом тематиком.

Музеј ради сваки дан осим понедељка, а улаз у музеј је бесплатан!

Уколико ипак нисте у прилици да музеј посетите уживо, можете виртуелно обићи музеј путем линка http://www.pttmuzej.rs/VR/index.html.

Значај ПТТ музеја

Поштанско Телеграфско Телефонски Музеј за Републику Србију представља велико културно добро. Осим што се може похвалити крајње занимљивом понудом експоната и списа, историјски представља велики цивилизацијски и патриотски спомен.

Када су 1872. године у Немачкој и Русији основани први поштански музеји, иницијатива се врло брзо јавила и код нас.

1887. донети су прописи о сакупљању експоната за ПТТ музеј који ће да сведочи будућим нараштајима, не само о развитку телекомуникација и развитку Поште Србије, већ и о богатој културној, историјској, дипломатској и институтивној држави, народу, појединцима који су били, и који јесу од великог значаја.

Али и најважније о помену једног богатог садржаја српског рода који постоји у свим облицима.

Аутор текста: Маја Буловић

Stanislav Krakov: srpski književnik, novinar i filmski reditelj međuratnog perioda

Преузмите андроид апликацију.