Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Највећи кривац за повећање крвног притиска је заправо навика коју сви имамо

Једна прехрамбена навика може се прогласити главним кривцем за повећање крвног притиска, сматра нутрициониста Лаура Бурак.
Фото: Unsplash/chuttersnap

„Наиме, ради се о прекомерној конзумацији натријума. Иако се најчешће налази у обичној кухињској соли. Већина људи га уноси у организам једући укусно месо, конзервисану храну и грицкалице попут чипса и слично“, објаснила је она у интервјуу.

Препоручује конзумирање само свежег воћа и поврћа. Такође, обавезно исперите конзервирану храну пре кувања. Постоји још једна навика која „тајно“ повећава крвни притисак, а то је хронична дехидрација.

Фото: Unsplash/Joshua Rawson Harris

„Људи једноставно не пију довољно воде. Када комбинујете исхрану са високим садржајем натријума са недостатком воде, то може бити озбиљан проблем“, рекла је она. Иако стрес није навика у исхрани, он је, наравно, веома присутан у нашем свакодневном животу и врло лако може негативно утицати на крвни притисак.

„Прекомерни стрес иде руку под руку са избором хране приликом куповине. Већина нас посеже за чипсом или чоколадом када смо узнемирени“, рекла је она.

Константно седење је такође навика која није везана за храну, али се подразумева да у великој мери утиче на здравље. Недостатак вежбања изазива стагнацију хране у телу.

Dve zelene namirnice oporavljaju pluća i jetru posle preležanog kovida

Преузмите андроид апликацију.