Ako zaista volite slatkiše, nastavite da čitate…
Svi tražimo način da usporimo starenje, a zdrav način života je jedan od najboljih načina koji uključuje zdravu ishranu, vežbanje i brigu o sebi.
Još jedan važan deo dugovečnosti je svakako osećaj sreće i zadovoljstva.
Svega ovog saveta sledila je nekada najstarija žena na svetu i najdugovečnija osoba u istoriji čiji je životni vek zabeležen, a preminula je u 122. godini.
Njena tajna?
Pored aktivnog života, Džejn Kalment je dugovečnost dugovala i svojoj ishrani i uključivala je 900 g čokolade nedeljno.
U jednom tekstu je objašnjeno kako bi svaki obrok završavala desertom i tako do kraja života. Njeni dnevni obroci su se uglavnom sastojali od dinstane govedine, pa je izbegavala da jede ribu kao lagani obrok, zamenjujući je hranom bogatom hranljivim materijama. Zahtevala je i nešto jače obroke sa dosta ljutih začina, a kada je bilo moguće, jelima je dodavala maslinovo ulje kako bi pomogla u borbi protiv upale.
Prema istraživanju čokolada sadrži mnogo zdravstvenih prednosti, tako da se često ne smatra samo nevažnom poslasticom.
Pokazalo se da je čokolada odlična za zdravlje kardiovaskularnog sistema i da podržava i jača imuni sistem. Pokazalo se da potencijalno može biti dobra zaštita od razvoja raka i zaraznih bolesti, a nudi pregršt i za mentalno zdravlje i za metabolizam.
Čokolada sadrži mnogo antioksidanata koji se bore protiv slobodnih radikala, i mnogo više od drugih namirnica.
Izgleda da je sigurno dočekala najstariju ženu na svetu. Sa navikom da jede čokoladu, ustajala je svakog jutra u 6.45 i dan počinjala molitvom.
Nakon toga je radila vežbe istezanja i fleksibilnosti, sve iz stolice. Zatim bi se istuširala i mazala telo maslinovim uljem.
Živela je sama do svoje 109. godine kada se preselila u starački dom, a potom je učestvovala u nekoliko studija koje su se bavile ljudima koji su živeli do 110 godina.
Kako da usporimo starenje bez estetskih intervencija – Od svile do avokada
Preuzmite android aplikaciju.