Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Најгоре навике за ваше тело када је у питању пиће

Повремено уживање у газираним пићима, млечним шејковима или коктелима не представља никакав здравствени проблем. Међутим, ако ови повремени избори постану свакодневна навика, можда ћете доживети промене у свом телу.
Фото: Pixabay/Pexels

Пића, као и храна, играју важну улогу у здрављу тела и утичу на тежину, здравље срца, јетре, ментално здравље и физичку спремност.

Ево навика које треба да избегавате када је у питању пиће:

Редовнo претеривање са алкохолом

Бројне студије су показале везу између алкохола и здравствених проблема. Ако пијете велике количине алкохола, буквално је погођен скоро сваки део вашег тела. Повећава се ризик од високог крвног притиска, болести срца, болести јетре, проблема са варењем, ризик од рака, ослабљеног имунолошког система, али и проблема са памћењем и менталним здрављем. Нема ничег лошег у умереном, повременом уживању у коктелу, пиву или вину, али иако не постоји универзално ограничење за сваког човека, углавном пет или више алкохолних пића одједном се сматра тешким пићем.

Дијетална пића

У настојању да смање унос шећера и калорија уопште, многи бирају дијетална пића. Али они могу учинити више штете него што сте мислили. „Дијетална пића садрже вештачке заслађиваче који могу покренути мозак да складишти масноће. Због тога могу да нанесу и штету организму.

Предозирате се кофеином

Постоји нешто што су стручњаци утврдили да је разумна количина кафе дневно и ако пређете преко тога, ваше тело ће осетити последице. Честа конзумација кафе и енергетских напитака повећава број откуцаја срца и тера срце да ради више него што је потребно. Ако волите кафу, обратите пажњу на знакове да превише пијете – убрзан рад срца, несаницу, анксиозност, појачано знојење, жгаравицу…

Бирате пића са високим садржајем масти

Пића са високим садржајем масти, а то се углавном односи на млечне напитке, могу довести до ризика од срчаних обољења. Нека истраживања показују да велики унос млечних производа подиже ниво холестерола у крви. Не пијете довољно воде Потрошња воде је неопходна за функционисање тела. Редовно пијење воде смањује ризик од многих болести јетре. Игноришете шећер у пићима Поред воде, када је у питању здравље јетре, важан је и унос шећера. Једно или више слатких пића дневно током пет до седам година може изазвати болест масне јетре. Замена водом, природним соком, заслађеним чајем и сличним пићима са нижим садржајем шећера такође ће обезбедити здравље јетре.

Превише протеинских шејкова

Иако протеинске напитке углавном пију људи који су у форми, који тренирају, да би додатно ојачали мишиће и повећали снагу, претеривање са протеинским напитцима ће довести до пада физичке спремности. Дуготрајна конзумација таквих пића може довести до губитка минерала у костима и оштећења бубрега.

Како да не банкротирате због одласка на летовање

 

Преузмите андроид апликацију.