Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да не банкротирате због одласка на летовање

Сезона летовања је почела, а за већину грађана Србије одмор представља велики удар на буџет, те се труде да своје трошкове сведу на минимум.
Фото: Pexels/Pixabay

Финансијски саветник Каролина Хербут  даје пет савета како да вам се летовање не претвори у финансијску ноћну мору.

Саставите буџет и испланирајте трошкове

Како Хербут објашњава за Нова.рс, најбитније је да, пре него што уопште кренете на летовање, добро размислите о томе колико новца имате на располагању, те направите прорачун и распоредите трошкове, јер ће се оно што потрошите на одмору одразити и на наредне месеце вашег живота.

„Битно је да будемо свесни шта заправо можемо да приуштимо себи, не само шта желимо. Када то схвате, људи треба да направе конкретан прорачун, дакле да предвиде различите трошкове и да размотре све факторе који могу да утичу на цену.“

„Примера ради, треба узети у обзир да ли на летовање идете сами или са породицом, јер су трошкови у та два случаја заиста различити. Ако идете са дететом, у обзир улази и то колико дете има година, јер су вероватно виђали да велику разлику прави да ли ћемо одабрати ‘all inclusive‘ или у неком другом аранжману, или ћемо чак можда ми сами организовати све“ – каже Хербут.

Према њеним речима, на то да ли ћете одабрати „all inclusive“ опцију или не, зависи од вашег стила живота и свакодневних навика и потреба.

– На пример, узмите у обзир уколико имате посебан режим исхране – или можда имате дете које је у развоју и које сходно томе једе више. Тада ‘all inclusive‘ може да буде добра опција – уколико још постоји и ризорт, у коме је све на једном месту са већим надзором, родитељи се тада одлучују на оваквав вид летовања – каже Хербут.

Ипак, она наглашава да се треба држати онога што је вама потребно – уколико волите да посећујете различитре атракције и испробавате нову храну, нема потребе да плаћате „all inclusive“ опцију, када ћете, можда и свакодневно, трошити новац на додатне активности и храну ван аранжмана – те ћете повећати трошкове без потребе.

– Рачунање трошкова људима некада можда делује тешко, али само ставите све на папир. Када израчунате колико новца вам је потребно, било би добро да са стране оставите 10 или 20 одсто те суме, уколико искрсну непланирани трошкови. Такође, добра је опција да код себе имате и готовину и картицу – истиче Хербут.

Ласт минуте није увек најбоља понуда

– Људи такође, након што су схватили колико новца имају на располагању, треба да прате понуде, али никако да се залећу за ‘ласт минуте’ понуде само зато што су у тој агенцији најјефтиније. Такве понуде често су за само 10 евра ниже него што су раније биле, па се људи често залете, исто као када у продавници купујете производе на акцији. На том месту то јесте најјефтинија понуда, али у другој агенцији можда можете још боље да прођете – објашњава Хербут.

Поделите трошкове

С друге стране, сасвим је логично да ћете уштедети новац уколико своје трошкове поделите са неким. Тако, уколико неко од људи у вашој околини жели да летује на истом месту као и ви – можете да изнајмите заједнички апартман и на тај начин смањите трошкове смештаја.

– Није реткост да се људи који летују у Грчкој о условима смештаја договарају са власником апартмана, те да плате у кешу, не преко ‘букинга’, што може да буде повољније .

Хербут додаје да заједничко путовање такође може да смањи трошкове превоза.

Летовање није само на мору

– Уколико имате ограничени буџет, размислите да ли је уопште неопходно да летујете на мору или ипак можете да одете на неко друго место. Тако нећете себи ускратити одмор, ипак ћете нешто себи приуштити, али треба бити свестан својих могућности. Треба да знамо своје потребе. Често због тога што много желимо летовање кажемо да нас ништа друго не занима, одаберемо прву опцију на коју наиђемо, а не размишљамо колико ми заправо новца имамо. Ако у летовање уведете барем мало планирања, смањићете ризик да потрошите више него што имате – каже наша саговорница.

Штедите – али не на свему

Она каже да ипак „не треба гледати сваки динар“.

„Та ситна разлика другачија је за свакога – некоме је то 1.000 динара, некоме 5.000, а некоме 10.000. Шта год за вас био ситан новац, важно је да изборе не правимо само на основу онога што је најјефтиније, а да на крају не уживамо у одмору.“

„Не треба да потрошите неколико стотина евра, а да на крају летовања имате осећај да сте себи нешто ускратили. Треба да покушате да нађете баланс, да видите како да најбоље усмерите новац за ваш ужитак. Ако за нешто треба да издвојите више него што сте планирали, пронађите нешто друго на чему можете да уштедите“ – закључује Хребут.

Kako da na jednostavan način uštedite novac?

Преузмите андроид апликацију.