Početna > Život i stil
Život i stil

Najčešće greške koje pravite kada perete veš u mašini za pranje veša

Pranje veša u mašini generalno izgleda kao jednostavan posao, ali da bi ta ista veš mašina radila efikasno i da ne bi oštetila veš, potrebno je obratiti pažnju na svakodnevne greške kojih mnogi ljudi često nisu ni svesni dok radeći ovaj kućni posao.
Foto: Pixabay/Antonio_Cansino

Koristite previše deterdženta za veš Možda dodavanje više deterdženta prilikom pranja veša u mašini izgleda kao dobra ideja, ali nažalost više neće bolje oprati odeću.

Višak deterdženta može da stvori dodatnu penu koja se ne ispere u potpunosti sa odeće, ostavljajući lepljivi talog koji privlači prljavštinu i bakterije. Zato uvek pratite uputstva o količini deterdženta koju stavljate u mašinu.

Ne sortirate odeću po materijalu

Odvajanje svetlije od tamnije je poznato, a da li znate da je dobro odeću odvojiti i po materijalima? Grube materijale kao što su farmerke treba odvojiti od npr. košulju da ne bi oštetili određenu odeću. Na ovaj način će se i vaša odeća bolje osušiti.

Ne zakopčavajte odeću pre pranja

Zatvarači imaju nazubljene krajeve koji mogu da zahvate druge tkanine u mašini. Da biste rešili ovaj problem, dovoljno je da ih zatvorite pre nego što ubacite odeću u mašinu. Ovo se takođe odnosi na odeću kao što su grudnjaci koji imaju oštre kopče.

Zakopčate svoje košulje pre nego što ih operete

Za razliku od odeće sa patentnim zatvaračem, košulje treba ostaviti otkopčane kada se peru. Ovo pomaže u sprečavanju pucanja rupica za dugmad i štiti konac na kome je dugme.

Zaboravite da očistite dlačice sa mašine

Nakupljanje vlakana u mašini za pranje veša može začepiti filter mašine. Ovo područje može sadržati dodatnu vlaknu koja blokira protok vazduha i na taj način smanjuje efikasnost pranja.

Morate redovno čistiti mašinu za pranje veša

Iako mašina za pranje veša pere vašu odeću, to ne znači da je ne morate prati. Kroz njega prolaze ostaci deterdženta, buđ i prljava voda, pa ga je potrebno povremeno čistiti. Ako vaša mašina ima opciju samočišćenja, uključite je. Filteri i fioka u koju stavljate deterdžent i omekšivač takođe zahtevaju redovno održavanje.

Uklonite fleke od hemijske olovke na najlakši način: Nekoliko trikova vam mogu pomoći

Preuzmite android aplikaciju.