Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Најбољи противотров за стрес

Треба да подстакнемо људе да се што више смеју због важности очувања физичког и менталног здравља, док стручњаци истичу да смех служи као повезујућа основа у међуљудским односима.
Фото: Pixabay/Dimhou

Међу дугорочним позитивним ефектима, смех и хумор могу благотворно утицати на имуни систем, ублажити бол, повећати осећај личног задовољства и побољшати расположење.

Кроз хумор, смех и опуштену атмосферу лакше се и спонтаније повезујемо једни с другима, а спонтаност је посебно важан елемент хумора и смеха.

Тешко успостављање односа може бити препрека за многе ствари у животу, између осталог може довести до осећаја анксиозности, менталне инхибиције и нелагодности у односу према себи иу комуникацији са другима.

А лажни смех може помоћи у борби против анксиозности Савремена истраживања су доказала да изрека „смех је најбољи лек“ није сасвим тачна, јер само смех не мора да има позитиван ефекат, а код неких здравствених проблема може имати и недостатке.

Међутим, истраживања потврђују да редовна употреба одређених врста хумора може повећати психолошко благостање људи, као што је задовољство животом.

Радост и позитиван став према животу могу успорити развој тешкоћа које нарушавају психичко и физичко благостање.

Људи са већим смислом за хумор показују мање анксиозности и стреса, а у неким истраживањима хумор се показао као успешна стратегија за смањење неклиничке и клиничке анксиозности.

Хумор такође доприноси емоционалној регулацији, може да ублажи узбуђење повезано са непријатним емоцијама и тако постане „први противотров“ за стрес.

Хумор као одбрамбени механизам један је од зрелих одбрамбених механизама и конструктивних стратегија за суочавање са стресом, кажу стручњаци.

Dugu vezu nije lako održati strastvenom, ali tu je pravilo 2-2-2

Преузмите андроид апликацију.