Почетна > Бизнис
Бизнис

На Златибору као у кошници, тражи се кревет више

Садржајан летњи одмор на Златибору за све генерације привукао је и овог лета велики број туриста. Планина је од јула знатно посећенија и на почетку августа капацитети су готово сасвим попуњени. А да је ова планинска дестинација врло посећена говоре подаци на узорку Туристичке организације Златибор према којима је у првих шест месеци 2022. године на „златној планини“ евидентирано више од 165.000 долазака у регистрованом и нерегистрованом смештају и остварено више од 480.000 ноћења, што представља раст од 15 одсто у односу на исти период 2021.
Фото: PrtSc/Arhiva Snimaka/YouTube

Тај напредак туристичког места даје подстрек златиборским хотелијерима и угоститељима да одржавају услугу на завидном нивоу и раде на унапређењу садржаја намењених бројним туристима.

„Оно што посебно охрабрује и радује целокупну туристичку привреду Златибора је повећање броја страних гостију – око 35 одсто у односу на 2021. годину. Ипак, главни удео у одржавању високог туристичког промета на Златибору имају домаћи гости.

Током ове године Златибор је једна од најтраженијих дестинација када су у питању бесплатни ваучери за одмор у Србији које додељује Министарство туризма“, казали су у Туристичкој организацији Златибора.

„Добро познати златиборски локалитети су на услузи туристима, док велики број посетилаца ужива и у дугим летњим шетњама уређеним пешачким стазама, вожњи бициклима, планинарењу, параглајдингу, освежењу на купалиштима и другим погодностима осунчаног Златибора. Стопића пећину, најпосећенији спелеолошки објекат Србије, у првих шест месеци ове године походило је више од 40.000 посетилаца, што је повећање од 5 одсто у односу на исти период претходне године.

Изузетну посећеност бележи и Голд гондола, која је од почетка рада превезла преко 380.000 путника. У првих седам месеци 2022. године у вожњи најдужом гондолом на свету уживало је 130.000 гостију. Током августа очекује се још веће интересовање с обзиром да посетиоци, поред вожњи од центра Златибора до врха Торника, свакодневно могу уживати у различитим интерактивним активностима на траси Голд гондоле, додају у ТО.

Летња туристичка сезона почела је успешно и за златиборски камп, где су током протеклог периода, поред великог броја индивидуалних туриста, боравиле и две организоване групе кампера из Холандије. Традиционално, највећи број организованих група у Камп Златибор стиже из Холандије и Словеније, а у наредном периоду очекују се гости из Немачке, Чешке, Пољске и Велике Британије.

Посебну пажњу туриста привлачи мултимедијална фонтана на језеру, пуштена у рад приликом обележавања Дана општине Чајетина.

Са својим савременим звучним, светлосним и ласерским ефектима, какви се могу видети у светским метрополама, представља атракцију за понос најпосећенијој планини. Успешној сезони и великом броју гостију на овој планини, која је и летња престоница културе, допринели су занимљиви садржаји и богат програм жжЗлатиборског културног летажж са бројним манифестацијама које употпуњују боравак гостију.

Општина Чајетина и Туристичка организација Златибор, као традиционално добри домаћини, припремили су и за предстојећи период бројне концерте, културне догађаје, спортске турнире и традиционалне манифестације.

Da li je stjuardese zaista imaju posao iz snova?

Преузмите андроид апликацију.