Почетна > Живот и стил
Живот и стил

На шта је посебно важно обратити пажњу током врелих летњих дана?

Да бисте лакше поднели врућину, треба обратити пажњу и на исхрану, а стручњаци саветују да буду посебно опрезни особама са хроничним болестима.
Фото: Pixabay/geralt
Једите чешће, мање оброке који садрже више течности

Једите јела као што су супе од поврћа или чорбе од поврћа. Избегавајте храну богату протеинима, али и претерано уношење угљених хидрата, јер се после њихове конзумације поспешује варење и загрева организам. Свакако избегавајте масну и зачињену храну, алкохол и прекомерна кофеинска пића. Ово важи и за чајеве са високим садржајем кофеина, за црни чај.

Пазите где држите своје лекове

Хронични болесници треба да се консултују са лекаром о лековима које узимају као терапију, јер неки од њих подстичу мокрење, а самим тим и повећавају ризик од дехидрације.

Такође је важно напоменути да лекове морате држати на температури до 25 степени, а ако је виша у вашем крају, преместите их у фрижидер. Посебан опрез саветује се оболелима од болести респираторног система, јер поред отежаног дисања и кашља може доћи и до пада крвног притиска.

Како топлота утиче и на згрушавање крви, може доћи до локалне тромбозе уз отицање ногу јер се течност задржава у ногама.

Код особа које имају проблем са гојазношћу тело задржава више топлоте, а притом је теже расхлађује, па треба да обрате пажњу на температуру простора у коме бораве.

Evo kako da očistite prašnjav i prljav ventilator

Преузмите андроид апликацију.