Почетна > Бизнис
Бизнис

На путевима 10.000 еко возила, субвенције од 250-5.000 евра

На путевима у Србији има готово 10.000 возила на електрични и хибридни погон, што значи да је број ових возила у последњих годину дана и више него дуплиран.
Фото: Unsplash/Mikes-Photography

Велико интересовање грађана прати и све већа подршка државе, тако да је Министарство заштите животне средине за 2022. годину планирало 150 милиона динара за субвенционисање куповине еко возила, а појединачне субвенције крећу се од 250 евра до 5.000 евра, пишу Новости.

Процедура за добијање субвенције је од ове године поједностављена, а право могу да остваре грађани, фирме и друга правна лица која поднесу захтев до 31. октобра 2022. године.

Субвенционише се само куповина нових возила и није могуће ретроактивно конкурисати.

„Само током 2021. године, Министарство је подржало куповину више од 500 електричних и хибридних возила. То је одличан резултат, а настојаћемо да и у овој години подржимо што више купаца ове врсте возила, јер она знатно мање или нимало не загађују животну средину“, кажу у Министарству заштите животне средине, а преносе Новости.

Масовније коришћење еколошки прихватљивије врсте возила, кажу у Министарству, доприноси и смањењу аерозагађења које долази из саобраћаја.

Наводи се да, иако је удео емисија ПМ10 и ПМ2.5 честица у друмском саобраћају релативно мали, по емисијама азот оксида у 2020. години друмски саобраћај је био други највећи загађивач, са доприносом од 19 одсто.

Подсећа се да се субвенције додељују по посебној Уредби коју доноси Влада Србије сваке године, а у том документу, објављеном на сајту Министарства заштите животне средине, наведени су сви детаљи од значаја за заинтересоване за овај вид подршке.

Grčka će plaćati ruski gas na način koji ne krši sankcije

 

Преузмите андроид апликацију.