Discover The ultimate selection of bongs at our Online store, where quality meets affordability. with our extensive range of Shishas, Tabak, and Zubehör, You can elevate your smoking experience like never before. Each product is carefully curated to ensure You find exactly What You need. Shop now at our shishastores and enjoy fast shipping and exceptional customer service that puts your satisfaction first.

На које све начине можете искористити кору од јабуке? | Градске инфо
Početna > Život i stil
Život i stil

Na koje sve načine možete iskoristiti koru od jabuke?

Kora jabuke je bogata vlaknima i odličan je dodatak svemu. Dakle, sledeći put kada jedete jabuku, sačuvajte koru i upotrebite je drugi put.
Foto: Pixabay/stevepb
Napravite zdrav čips

Kore od jabuka koje su ostale nakon pripreme deserta lako se mogu pretvoriti u ukusni čips. Pomešajte ih sa malo putera i dodajte prstohvat soli, cimeta i šećera. Ređajte ih na masni papir i pecite na 200 stepeni oko 12 minuta, dok ne dobiju lepu žutu boju. Kada su gotove, ostavite ih da se ohlade i postanu hrskave. Na kraju ih pospite sa još malo mešavine cimeta i šećera i poslužite.

Napravite topli napitak

Stavite ih u ključalu vodu, zajedno sa štapićem cimeta, pa malo prokuvajte i procedite. Dodajte malo meda i dobićete odličan čaj. Na sličan način se pravi i kompot, samo što kuvanu koru u tom slučaju ne bacate, već servirate zajedno sa tečnošću.

Stavite ih u smuti

Kora jabuke je bogata vlaknima i odlična je kao dodatak zdravim smutijima. Pored toga, to će im dati malo slatki ukus. Ako imate više kore od jabuke nego što možete da iskoristite, stavite je u zamrzivač i izvadite po potrebi.

Odlične su  i za salate

Koru jabuke isecite na tanke trakice i dodajte u sezonsku salatu jer će joj, osim što je zdrava, dati i lep ukus. Odlično se slažu sa zelenom salatom, kupusom, cveklom…

Napravite jabukovo sirće

Preostale jabuke stavite u teglu i prelijte vodom u koju ste stavili šećer. Približno jedna trećina šolje šećera se dodaje u litar vode. Pokrijte teglu prozračnim komadom tkanine, pričvrstite gumicom i sačekajte. Posle otprilike nedelju dana tečnost postaje tamnija. Zatim procedite i vratite u teglu, pa ponovo pokrijte prozračnom krpom. Ostavite ponovo oko tri do četiri nedelje. Znaćete da je jabukovo sirće spremno kada se u tečnosti pojave mehurići. Čuvajte jabukovo sirće na hladnijem mestu.

Očistite aluminijumsko posuđe

Kore od jabuka stavite u vodu i prokuvajte – prvo prokuvajte, pa smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri još pola sata. Ohladite i očistite aluminijumsko posuđe tečnošću. Naime, kiselina iz jabuke će ukloniti mrlje sa aluminijuma.

Jabuke vam brzo trunu? Od čega sve zavisi njihov rok trajanja i kako možete da im produžite svežinu

Preuzmite android aplikaciju.