Почетна > Живот и стил
Живот и стил

На које све начине можете искористити кору од јабуке?

Кора јабуке је богата влакнима и одличан је додатак свему. Дакле, следећи пут када једете јабуку, сачувајте кору и употребите је други пут.
Фото: Pixabay/stevepb
Направите здрав чипс

Коре од јабука које су остале након припреме десерта лако се могу претворити у укусни чипс. Помешајте их са мало путера и додајте прстохват соли, цимета и шећера. Ређајте их на масни папир и пеците на 200 степени око 12 минута, док не добију лепу жуту боју. Када су готове, оставите их да се охладе и постану хрскаве. На крају их поспите са још мало мешавине цимета и шећера и послужите.

Направите топли напитак

Ставите их у кључалу воду, заједно са штапићем цимета, па мало прокувајте и процедите. Додајте мало меда и добићете одличан чај. На сличан начин се прави и компот, само што кувану кору у том случају не бацате, већ сервирате заједно са течношћу.

Ставите их у смути

Кора јабуке је богата влакнима и одлична је као додатак здравим смутијима. Поред тога, то ће им дати мало слатки укус. Ако имате више коре од јабуке него што можете да искористите, ставите је у замрзивач и извадите по потреби.

Одличне су  и за салате

Кору јабуке исеците на танке тракице и додајте у сезонску салату јер ће јој, осим што је здрава, дати и леп укус. Одлично се слажу са зеленом салатом, купусом, цвеклом…

Направите јабуково сирће

Преостале јабуке ставите у теглу и прелијте водом у коју сте ставили шећер. Приближно једна трећина шоље шећера се додаје у литар воде. Покријте теглу прозрачним комадом тканине, причврстите гумицом и сачекајте. После отприлике недељу дана течност постаје тамнија. Затим процедите и вратите у теглу, па поново покријте прозрачном крпом. Оставите поново око три до четири недеље. Знаћете да је јабуково сирће спремно када се у течности појаве мехурићи. Чувајте јабуково сирће на хладнијем месту.

Очистите алуминијумско посуђе

Коре од јабука ставите у воду и прокувајте – прво прокувајте, па смањите температуру и кувајте на лаганој ватри још пола сата. Охладите и очистите алуминијумско посуђе течношћу. Наиме, киселина из јабуке ће уклонити мрље са алуминијума.

Jabuke vam brzo trunu? Od čega sve zavisi njihov rok trajanja i kako možete da im produžite svežinu

Преузмите андроид апликацију.